24 C
Craiova
joi, 24 iulie, 2025
Știri de ultima orăBani & AfaceriReţeta unei afaceri pe timp de criză

Reţeta unei afaceri pe timp de criză

Peste 450 de firme doljene au intrat în insolvenţă de la începutul anului şi peste 4.000 de societăţi au fost radiate voluntar în această perioadă. Şi, totuşi, craiovenii investesc. Care este reţeta succesului pe timp de criză?

Criza economică face în continuare mii de victime în rândul firmelor. Cifrele făcute publice de către Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC) vorbesc de la sine. Numai în Dolj, în primele şase luni ale lui 2010 numărul radierilor voluntare de firme a crescut cu aproape 550% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Peste 4.000 de societăţi au fost radiate acum, faţă de 600 – anul trecut. Au scăzut, în schimb, dizolvările voluntare (90%) şi suspendările de activitate (55%). Circa 450 de firme doljene au intrat în insolvenţă de la începutul anului. Şi, totuşi, doljenii îşi păstrează apetitul pentru pornirea de noi afaceri: circa 1.700 de noi firme au fost înmatriculate în acest an. Care sunt cele mai potrivite domenii pentru a investi pe timp de criză? Fiecare are propriul răspuns. Cifrele statistice furnizate de ONRC arată care au fost extremele la nivel naţional. Aproape 20.000 de firme, adică o treime dintre societăţile înmatriculate la nivel naţional, au ca domenii de activitate comerţul cu ridicata sau amănuntul, precum şi reparaţia autovehiculelor şi a motocicletelor. La polul opus, cea mai mare scădere în termeni absoluţi (29%) a fost înregistrată în domeniul construcţiilor. Statistica arată că în piaţa construcţiilor – domeniul cel mai atins de criză – românii au avut cea mai puţină încredere să investească.

Comerţul şi serviciile, afaceri de criză

Şi, totuşi, în ce pot investi cei care aleg acest moment pentru a-şi deschide o mică afacere?
„Producţia nu este favorizată de aceste momente, pentru că are cheltuieli de pornire mari, cu dotările, materia primă etc. Cele mai indicate domenii sunt comerţul şi serviciile. În aceste domenii, afacerile de nişă au cei mai mari sorţi de izbândă“, a spus Valentin Cristea, vicepreşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR). Potrivit acestuia, costurile scăzute şi aplicaţia bine direcţionată sunt coordonatele de care trebuie să ţină seama un mic investitor în aceste momente.
„Serviciile la domiciliu (curăţenie, comisioane etc.) ar fi o bună investiţie fără resurse financiare mari. Dacă, spre exemplu, o societate ar realiza o relaţie de colaborare cu asociaţiile de proprietari, ar avea un număr mare de solicitări pentru prestări de servicii la domiciliu pentru: electricieni, instalatori, tâmplari etc. Totul este ca firma respectivă să aibă o ofertă diversificată de servicii“, a spus Cristea.

Cum au speculat craiovenii

O afacere de criză care s-a vândut destul de bine în Craiova a fost cea a covrigăriilor şi gogoşeriilor. Cu o investiţie minimă, de aproximativ 15.000 de euro, micii întreprinzători au deschis o reţea de covrigării în oraş. De asemenea, o afacere care a înflorit a fost cea a magazinelor cu produse second-hand, dar şi a celor low-cost. Înmatricularea maşinilor în Bulgaria pentru a scăpa de taxele româneşti a fost iarăşi o afacere de criză şi nu numai. Magazinele on line au fost altă oportunitate pentru cei cu iniţiativă – pentru că aici sunt eliminate costurile cu depozitarea şi expunerea produselor. Afacerea are şi critici, care spun că afacerea de nişă are puţini vizitatori. Alţi craioveni care au speculat criza au fost societăţile de lichidare şi de recuperare a creanţelor. Fondurile europene pentru training în domeniul resurselor umane sunt altă alternativă pentru cei care vor să înceapă ceva. Consultanţa pentru firme are şi ea costuri reduse. În această perioadă, firmele solicită în special consultanţă pentru analiza şi optimizarea financiară.

În ce aţi investi?

Teoreticienii de criză spun că domeniile în care afacerile rezistă cel mai bine în această perioadă sunt cele care au clienţi captivi – energie, servicii publice, servicii medicale, industria tutunului, producţia bunurilor de bază în special.
Tot teoreticienii spun că, din anumite puncte de vedere, criza este o ocazie pentru investitorii vizionari, pentru că: dotările costă mult mai puţin, majoritatea bunurilor pot fi cumpărate la licitaţie, la preţuri scăzute, furnizorii oferă servicii mai bune, iar clienţii sunt în căutare de noi furnizori, mulţi îşi reduc afacerile, ceea ce înseamnă concurenţi mai puţini etc.
Toate cele enumerate mai sus sunt generalităţi care caracterizează mediul economic la momentul actual, iar decizia este a fiecăruia. Dacă aţi avea capital pentru deschiderea unei mici afaceri de criză, în ce domeniu aţi investi?

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS