Autorităţile doljene au decis să suplimenteze bugetul de capital al Aeroportului din Bănie cu peste 1,1 milioane de lei. Banii vor fi cheltuiţi pentru cumpărarea unor benzi de bagaje, a unui sistem de speriat păsări şi a altor echipamente pentru a obţine mai uşor acreditarea de „aeroport deschis traficului internaţional“.
Aeroportul Craiova, care este o regie în subordinea administraţiei judeţene, a cerut Consiliului Judeţean (CJ) Dolj să i se suplimenteze fondurile din care îşi acoperă cheltuielile de capital cu 966.000 de lei. Din această sumă, 350.000 de lei vor fi cheltuiţi pentru asigurarea pazei aeroportului în ultimele cinci luni ale lui 2010. Până la sfârşitul acestei luni, securitatea aeroportului cade în sarcina Direcţiei de Pază a CJ Dolj. Pe 12 iulie însă, această instituţie, aflată în proces de restructurare, a transmis aeroportului o adresă prin care anunţă că nu mai are posibilitatea să asigure paza şi că regia trebuie să ia măsuri în acest sens. Alţi 150.000 de lei sunt pentru defrişări, ierbicidări şi alte lucrări de siguranţă în zona pistei. Diferenţa de 466.000 de lei provine din fondul de rulment al consiliului judeţean. Autorităţile doljene vor să cheltuiască aceşti bani, alături de 700.000 de lei, care reprezintă o economie la lucrările de realizare a staţiei de prevenire şi stingere a incendiilor – contractul a fost încheiat la o valoare mai mică decât suma alocată prin bugetul pe 2010 – pentru a cumpăra dotări şi echipamente pentru aeroport.
Statutul de „aeroport deschis traficului aerian internaţional“
În ideea obţinerii statutului de „internaţional“, aeroportul din Craiova – în prezent, internaţional doar cu numele – este obligat să ia măsuri pentru a respecta o serie de norme ce ţin de serviciile de trafic aerian. 600.000 de lei este suma alocată cumpărării a două benzi de bagaje, care să înlocuiască echipamentul actual, achiziţionat „second hand“ în urmă cu câţiva ani de la un alt aeroport din ţară. Obţinerea statutului amintit obligă conducerea instituţiei să amenajeze spaţii pentru situaţii speciale, cum sunt cazurile de persoane care au interdicţie de intrare pe teritoriul României ori pentru procedura de readmisie sau azil în ţară. Autorităţile doljene vor să cumpere patru containere, cu 80.000 de lei, care să fie amenajate pentru condiţii de şedere decentă, cu paturi sau acces la utilităţi. O altă „tranşă“ de 215.000 de lei se va cheltui pentru o autospecială pentru operaţiunile de vidanjare şi alimentare cu apă a aeronavelor, operaţiune care ar trebui desfăşurată într-un timp scurt. Acum, pe Aeroportul din Craiova, vidanjarea şi alimentarea cu apă a avioanelor se face într-un mod mai puţin „delicat“, cu ajutorul unui utilaj improvizat şi care nu respectă normele sanitare şi de igienă înscrise în lege. 75.000 de lei se investesc într-un sistem acustic pentru alungarea păsărilor din zona pistei şi, cu o sumă egală, se cumpără un electrocar cu cărucioare de bagaje, care ar reduce timpul pentru descărcarea şi încărcarea bagajelor. Cu ultimii 121.000 de lei din totalul de 1,11 milioane de lei, destinaţi acestor achiziţii, se cumpără un port-lift pentru persoane cu dizabilităţi. CJ Dolj, care a iniţiat proiectul de hotărâre pentru aprobarea acestor investiţii, a motivat că majoritatea zborurilor de pe Aeroportul din Craiova se efectuează cu avioane tip SAAB 2000, iar acestea au scara de îmbarcare/debarcare de lăţime mică, aceasta nepermiţând transportul pasagerilor în scaun cu rotile.