36.2 C
Craiova
joi, 3 iulie, 2025
Știri de ultima orăBani & AfaceriPrimăria Leu, pârâtă la Parchet de un constructor craiovean

Primăria Leu, pârâtă la Parchet de un constructor craiovean

O primărie, un constructor, două proiecte şi un proces pe rol. Este, pe scurt, povestea reţelei de alimentară cu apă din comuna doljeană Leu, a cărei construcţie, deşi a început în urmă cu patru ani, este neterminată.

Acum câţiva ani, Primăria Leu a avut iniţiativa de a întocmi proiectul pentru introducerea unei reţele de alimentare cu apă în comună, finanţat cu fonduri de la Banca Mondială. Firma Novara T din Craiova a executat proiectul, iar recepţia la terminarea lucrărilor s-a făcut în iulie 2006 fără obiecţiuni. În august 2007, s-a făcut recepţia finală, după garanţie, fără probleme. Contractul pentru extinderea reţelei, de data aceasta fiind vorba de alt proiect, finanţat cu bani de la guvern în baza Ordonanţei 7, s-a semnat în noiembrie 2007. Această a doua etapă prevedea încă un rezervor şi alte pompe de apă, primele fiind dimensionate doar pentru lungimea reţelei din prima etapă.  Acelaşi constructor, Novara T din Craiova, a câştigat proiectul şi, în 2008, a început lucrările. Toate bune şi frumoase până la jumătatea anului, perioadă ce a coincis cu cea a alegerilor. În februarie 2009, societatea de construcţii craioveană rezilia unilateral contractul cu Primăria Leu, care a refuzat să îi achite o factură, înainte ca reţeaua de apă să fie terminată.

Acuzaţii reciproce

Reprezentanţii Primăriei Leu au explicat că au refuzat să achite ultima factură, de aproximativ 35.000 de lei, pentru că firma ar fi venit cu o situaţie de lucrări fictivă. Actualul primar al comunei, Antonie Drăghici, contactat pentru un punct de vedere, l-a recomandat pentru explicaţii pe Ion Alexandrescu, responsabil în cadrul conducerii comunei.
„Au băgat în ultima situaţie nişte lucrări pe care nu le-au făcut. Au venit cu o situaţie de lucrări fictivă. Noi am refuzat să plătim. Acum ne judecăm“, a spus Ion Alexandrescu. De partea cealaltă, Mihai Tomescu, administratorul societăţii Novara, a acuzat Primăria Leu, respectiv pe fostul primar Andrei Onea, că le-a permis locatarilor să se branşeze la reţea. „85-90% din lucrarea era executată, dar nepusă în funcţiune. Noi lucram în continuare, mai aveam de executat trei străzi. Primarul vechi s-a legat cu locatarii pe străzile pe unde noi făcuserăm lucrarea ca să obţină voturi. Noi lucram pe o stradă, ei se legau la reţea pe alta. Au început să facă ţăndări reţeaua, or eu, în contract, am garanţie la lucrare“, a explicat administratorul societăţii de construcţii. „Le-am făcut o adresă să oprească branşările altfel noi, în felul acesta, nu mai acordăm garanţie la lucrare. Nu le-am zis că sistăm lucrările, ci că nu mai acordăm garanţie“, a adăugat Tomescu. Constructorul a explicat că, în tot acest timp, reţeaua construită în prima etapă era funcţională, dar folosită la o presiune mai mare astfel încât apa să ajungă şi în segmentul de extindere.

Plângere la Parchet

Constructorul a transmis primăriei adresa în iunie 2008, potrivit Vioricăi Tomescu, directorul general al Novara T: „Le-am transmis că, în urma verificărilor în teren, am constatat că locatarii, cu acceptul primăriei, s-au branşat la reţea fără acordul nostru şi că nu ne asumăm răspunderea pentru eventualele probleme la recepţie“. Aceasta a adăugat că a solicitat primăriei să sisteze furnizarea apei în reţea deoarece nu fusese proiectată să reziste la excesul de presiune, prelungirea fiind prevăzută, de asemenea, cu pompe şi rezervor de apă, astfel încât pompele de apă puse în funcţiune în prima etapă să nu fie suprasolicitate. Totodată, constructorul a cerut şi banii pentru ultimele lucrări. „Noi am făcut situaţiile de lucrări, le-am semnat la dirigintele de şantier, ne-a tăiat ce ne-a tăiat, cu ce nu a fost el de acord, am dus situaţia de lucrări şi factura la decontat, mai rămânând să facem 300 de metri pe strada Caracal. Nu ne-au achitat din această situaţie de lucrări vreo trei sute şi ceva de milioane de lei vechi“, a spus Mihai Tomescu. Înainte ca procesul în instanţă pentru această sumă să se încheie, Primăria Leu i-a trântit constructorului un certificat de neîndeplinire a obligaţiilor contractuale.
„Au reziliat unilateral contractul. Nu se cheamă că nu şi-au îndeplinit obligaţiile?!“, a declarat Alexandrescu. De partea cealaltă, constructorul a invocat faptul că procesul în instanţă este în desfăşurare, deci nu se poate vorbi deocamdată de vinovăţie. „Am făcut o plângere penală împotriva Primăriei Leu la Parchet“, a spus Tomescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS