26.6 C
Craiova
vineri, 4 iulie, 2025
Știri de ultima orăBani & AfaceriFirmele nu mai pot fi târâte uşor în insolvenţă

Firmele nu mai pot fi târâte uşor în insolvenţă

O lege adoptată recent şi care a fost publicată în Monitorul Oficial spune că un creditor poate cere insolvenţa unei firme pentru o datorie mai mare de 45.000 de lei şi mai veche de 90 de zile. În Dolj, jumătate dintre firmele aflate în procedură şi-au cerut singure insolvenţa. În iulie, mediul economic şi-a mai temperat căderea.

Firmele cu datorii către furnizori, Finanţe, bănci sau alţi creditori nu mai pot fi introduse în insolvenţă aşa uşor ca până acum. Legea nr. 85/2006 privind procedura insolvenţei a fost modificată recent prin Legea nr. 169/2010, iar acest act normativ a fost publicat în Monitorul Oficial numărul 505 apărut ieri. Astfel, va putea fi cerută procedura insolvenţei unei firme dacă creditorul are de recuperat o creanţă mai mare de 45.000 de lei şi mai veche de 90 de zile. Până acum, oricine avea de recuperat de la o firmă mai mult de 30.000 de lei şi datoria respectivă era mai veche de 30 de zile putea cere în instanţă insolvenţa societăţii datoare. Numai că activitatea economică din ultimii doi ani a arătat că este aproape imposibil să nu depăşeşti peste 30 de zile termenele de plată şi să nu ai cel puţin către un furnizor o datorie mai mare de 30.000 de lei. După noile modificări, firmele pot fi târâte la tribunal, unde li se cere insolvenţa, abia după trei luni de la întârzierea plăţilor. Şi suma pentru care se poate cere procedura insolvenţei a crescut de 1,5 ori. Era normal să se modifice Legea insolvenţei, din moment ce termenele de plată între partenerii de afaceri s-au mărit la 90 de zile sau chiar 120 de zile. Pe de altă parte, privind din punctul de vedere al creditorului, acesta îşi va recupera creanţele mult mai greu de la firmele datornice.

(Auto)insolvenţa, la modă în Dolj

Insolvenţa a devenit „sport naţional“ anul acesta, pentru că firmele aflate în această procedură sunt oarecum protejate – nu pot fi executate silit de către creditori, timp în care activitatea lor, a debitorilor, poate continua la fel ca până acum. În Dolj, de la începutul anului şi până acum au intrat în insolvenţă 702 firme, potrivit datelor furnizate de tribunal. Ciudat este faptul că aproape jumătate dintre companiile aflate în insolvenţă au cerut singure să intre în această procedură, pentru a se proteja de eventualele executări silite din partea creditorilor. Potrivit informaţiilor furnizate de Tribunalul Dolj, 300 dintre cele 702 firme în insolvenţă au intrat în această procedură la cererea lor. Avantajele sunt multiple, mai ales că acele companii aflate în insolvenţă sunt protejate de creditori doi-trei ani, în funcţie de cât durează procedura.

Mai puţine insolvenţe în iulie

De la începutul anului şi până în iunie, media în Dolj era de 100 de firme pe lună care intrau în insolvenţă. În iunie s-a atins „vârful“, când 189 de societăţi au intrat în insolvenţă, informează Tribunalul Dolj. Dintre acestea, 102 au fost la cererea debitorului şi doar 87 au fost băgate în această procedură de către creditori. În iulie, lucrurile s-au mai temperat, astfel că până marţi intraseră în procedură de insolvenţă doar 34 de firme doljene, informează Tribunalul Dolj, dintre care 16 la cererea debitorului. Specialiştii din mediul de afaceri susţin că diminuarea numărului de firme intrate în insolvenţă în iulie se poate datora perioadei de vacanţă şi nu neapărat revenirii mediului de afaceri. Rămâne de văzut dacă după trecerea sezonului estival se reia „şirul“ insolvenţelor sau numărul firmelor care apelează la această procedură sau sunt introduse de creditori rămâne sau nu la un nivel scăzut.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII