Autorităţile publice locale au început deja să facă estimări şi calcule şi să întocmească liste cu salariaţii care vor fi disponibilizaţi în perioada următoare. Primii care vor pleca sunt salariaţii care îndeplinesc condiţiile de pensionare.
Agitaţie în toate primăriile din judeţul Gorj, dar şi la nivelul prefecturii şi al consiliului judeţean. Edilii încearcă să realizeze un echilibru între salariaţii care vor fi păstraţi şi modul în care vor fi duse la bun sfârşit de către cei rămaşi sarcinile celor care vor pleca. În anumite cazuri, lipsa celor concediaţi nu va fi resimţită prea mult, întrucât nici înainte de anunţarea acţiunii de reducere a personalului din administraţia publică locală nu îşi prea găseau obiectul de activitate. Majoritatea celor 70 de primării vor face concedieri, de la doi-trei salariaţi la câteva sute, cum este cazul Primăriei Târgu Jiu, unde cei mai afectaţi vor fi poliţiştii comunitari. Peste 200 dintre aceştia vor fi trimişi în mod obligatoriu în şomaj şi din cauză că instituţia se va reorganiza. La alte primării, cum este cea de la Crasna, salariaţii au început să plece singuri, cum a fost cazul unui angajat care şi-a dat demisia pentru a merge la muncă în străinătate, întrucât nu a dorit să mai primească salariul de doar câteva sute de lei pe care îl încasa ca bugetar.
25 de disponibilizaţi de la consiliul judeţean
Şi la Consiliul Judeţean Gorj, lista cu cei care vor pleca este aproape finalizată. Aproximativ 25 de persoane din aparatul propriu, dar şi de la serviciile subordonate va trebui să îşi caute de lucru. Pentru a evita situaţiile deosebite, selecţia a vizat persoanele care sunt în pragul pensionării. La Prefectura Gorj vor fi disponibilizate 17 persoane. Cel mai grav va fi afectată activitatea Serviciului Permise şi Înmatriculări, unde angajaţii care vor rămâne vor avea o misiune greu de îndeplinit în lipsa celor concediaţi. La Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Gorj conducerea are o misiune ingrată, mai ales că vizaţi de spectrul disponibilizărilor sunt aproape jumătate dintre cei 72 de salariaţi. Şi numărul directorilor se va reduce prin comasarea mai multor servicii.
„Prefectura face calcule, primăriile, la rândul lor, fac aceste estimări pentru că listele trebuie să fie gata foarte repede. Noi lucrăm la o situaţie cu cei care vor rămâne în sistem. Primarii sunt cei care vor pune degetul pe rană. Am solicitat, de asemenea, liste cu salariaţii care sunt implicaţi în derularea de proiecte europene pentru ca disponibilizările să nu pună în pericol desfăşurarea acestora. Vrem să nu fie afectată sau chiar blocată activitatea în aceste sectoare care lucrează cu fonduri europene“, a declarat Marcel Romanescu, subprefectul judeţului Gorj.