Banii publici vor fi mai lesne de distribuit prin modificarea valorilor-limită de determinare a procedurilor de achiziţie, dar şi prin instituirea unor taxe reţinute din garanţia contestatarilor.
Între modificările aduse recent de guvern Ordonanţei de Urgenţă nr. 34 din 2006 privind achiziţiile publice, se remarcă şi introducerea „taxei“ de contestare. În situaţia în care Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) respinge o plângere, autoritatea contractantă „va reţine contestatorului din garanţia de participare în raport cu valoarea estimată a contractului“ diverse cote, se arată în OUG nr. 76 din 30 iunie 2010, prin care este modificată OUG nr. 34. Pentru un contract evaluat între 63.000 şi 420.000 de lei, operatorul care a îndrăznit să conteste licitaţia va lăsa 1% din această sumă. Între 420.001 şi 4.200.000 de lei, autoritatea va opri 4.200 de lei plus 0,1% din ce depăşeşte suma de 420.001 lei. Pentru contracte estimate la valori mai mari de 4.200.001 lei, participanţii care pun la îndoială decizia autorităţii contractante, dar nu au câştig de cauză la CNSC, pierd sume cuprinse între 7.980 şi 19.320 de lei plus cote procentuale din sumele care depăşesc valorile-limită la fiecare categorie. Păgubiţii vor putea să-şi recupereze banii numai dacă îşi fac dreptate în instanţă, adică, între altele, plătesc şi nişte taxe.
Contestatarii, „abuzivi“
Noile reglementări în domeniul achiziţiilor publice au fost stabilite „ţinând seama de faptul că în prezent procedurile de atribuire a contractelor de achiziţie publică sunt îngreunate de utilizarea abuzivă a căilor de atac, respectiv a contestaţiilor“, după cum se arată în prefaţa OUG nr. 76. Iar pentru evitarea „comportamentului necorespunzător din partea operatorilor economici, care, constatând că nu au şanse de câştig, tergiversează aplicarea procedurii, este necesară sancţionarea acestora“. Teoria guvernantului nu prea bate cu practica la Craiova, unde numai o licitaţie a primăriei a fost contestată în acest an de patru firme, dintre care una şi-a retras plângerea. Celelalte trei au primit câştig de cauză, iar procedura a fost anulată. Şi era vorba despre o licitaţie de 500 de milioane de lei, valoarea maximă estimată a lucrărilor de modernizare stradală, alimentare cu apă etc. Ce se va întâmpla în cazul în care la următoarea licitaţie de acest calibru operatorii se vor teme să mai atace primăria la CNSC? Plus că funcţionarii care întocmesc documentaţiile de atribuire ştiu acest lucru?
Barem mai mare la cererea de ofertă
Potrivit OUG nr. 76, autorităţile publice au posibilitatea de a contracta servicii şi lucrări doar prin cerere de ofertă dacă valoarea estimată a contractului este mai mică sau egală cu 125.000 de euro, respectiv cu 1.000.000 de euro. Diferenţa acordată instituţiilor de stat sub formă de „măsuri urgente pentru perfecţionarea şi flexibilizarea sistemului achiziţiilor publice“ este de 25.000 de euro în cazul serviciilor şi de 250.000 de euro în cazul lucrărilor.