21.7 C
Craiova
sâmbătă, 4 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriDemocraţia are nevoie de apărare, spune Hillary Clinton

Democraţia are nevoie de apărare, spune Hillary Clinton

Secretarul de stat american, Hillary Clinton, a declarat sâmbătă la conferinţa Comunităţii Democraţiilor, desfăşurată la Cracovia, că lumea trebuie să lupte împotriva „zdrobirii democraţiei“, relatează Radio Polonia.
„În urmă cu mai bine de 60 de ani, Winston Churchill a venit în Statele Unite pentru a avertiza democraţiile lumii în legătură cu o Cortină de Fier care se coboară peste Europa, a afirmat Clinton. Ea a adăugat că, din fericire, această Cortină a căzut, dar lumea trebuie să fie în continuare îngrijorată în legătură cu modul în care unele guverne zdrobesc societatea civilă şi spiritul uman.
La reuniunea de la Cracovia au fost, de asemenea, prezenţi fostul secretar de stat Madeleine Albright, preşedintele Parlamentului European, Jerzy Buzek, şi peste 70 de delegaţii străine. Delegaţia română la conferinţa de la Cracovia a fost condusă de secretarul de stat pentru afaceri strategice, Bogdan Aurescu.
Potrivit MAE, oficialul român a coprezidat prima reuniune a grupului de lucru al Comunităţii Democraţiilor privind cooperarea regională, alături de Chun Yung-woo, viceministru al afacerilor externe şi comerţului din Coreea de Sud. Prima parte a reuniunii grupului de lucru a avut ca temă principală de dezbatere votul în afara ţării.
Delegaţia României a prezentat practica ţării noastre în domeniu, precum şi principalele concluzii şi recomandări ale seminarului internaţional pe tema votului în străinătate, organizat la Bucureşti, în perioada 7-8 iunie 2010, de Autoritatea Electorală Permanentă şi Organizaţia Naţiunilor Unite, cu sprijinul Ministerului de Externe.
De asemenea, în cadrul dezbaterilor din reuniune, Bogdan Aurescu a arătat că trebuie identificate măsuri, instrumente şi acţiuni concrete pentru susţinerea democraţiei, prin cooperare la nivel regional şi interregional. În acest context, reprezentantul MAE a precizat că, în termeni simpli, „trebuie să ne întoarcem la valorile democratice, să restabilim încrederea şi interesul oamenilor faţă de participarea la actul politic, precum şi faţă de virtuţile culturii politice, să întărim responsabilitatea şi transparenţa ca trăsături esenţiale ale guvernării democratice“.
Procesul Comunităţii Democraţiilor (CD) reprezintă o iniţiativă a Departamentului de Stat al SUA, materializată în luna iunie 2000, prin organizarea, la Varşovia, a primei ediţii a conferinţei ministeriale.
În cadrul Comunităţii Democraţiilor, România a coordonat o misiune internaţională de asistenţă democratică în Georgia (2005) şi o conferinţă subregională la Bucureşti (2003), cu tema Parteneriatul dintre guverne, societatea civilă şi organizaţiile internaţionale pentru întărirea democraţiei; de asemenea, România a deţinut, începând cu 10 august 2007, calitatea de preşedinte al grupului de lucru privind cooperarea regională şi interregională pentru guvernare democratică.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII