15.5 C
Craiova
miercuri, 1 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriLocuinţele - reabilitate termic prin credite cu garanţie guvernamentală

Locuinţele – reabilitate termic prin credite cu garanţie guvernamentală

Guvernul a aprobat în şedinţa de miercuri ordonanţa de urgenţă privind reabilitarea termică a clădirilor de locuit cu finanţare prin credite bancare cu garanţie guvernamentală şi dobândă subvenţionată, care completează programul derulat prin OUG nr. 18/2009 privind creşterea performanţei energetice.
„Proiectul de act normativ propus vizează, în principal, asigurarea cadrului normativ pentru contractarea unui credit în condiţii de creditare avantajoase, cu garanţie guvernamentală şi dobândă subvenţionată, de către asociaţiile de proprietari/ persoane fizice, pentru executarea lucrărilor de reabilitare termică la blocurile de locuinţe, dar şi la clădirile unifamiliale, construite şi recepţionate până la sfârşitul anului 2000, care nu necesită executarea unor lucrări de consolidare ale sistemului structural“, se arată într-un comunicat emis ieri de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT).
Finanţarea executării lucrărilor de reabilitare termică se va realiza atât din surse proprii ale beneficiarilor, reprezentând minimum 10% din valoarea lucrărilor, cât şi din credite bancare contractate de beneficiari şi garantate de Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii SA – IFN în numele şi în contul statului, reprezentând maximum 90% din valoarea lucrărilor.
În mod excepţional, autorităţile administraţiei publice locale, la solicitarea asociaţiilor de proprietari, pot finanţa, din fondurile aprobate anual cu această destinaţie în bugetele locale şi/sau din alte surse legal constituite, în cuantum de maximum 30% din valoarea prevăzută în devizul general, executarea lucrărilor de intervenţie. În această valoare pot fi incluse cuantumul de minimum 10% al proprietarilor şi costurile elaborării documentaţiilor. Perioada de rambursare a creditelor bancare cu garanţie guvernamentală şi cu dobândă subvenţionată este de maximum cinci ani.
„Prin creditarea asociaţiilor de proprietari/a persoanelor fizice în scopul realizării lucrărilor de reabilitare termică, se stimulează indirect persoanele juridice care au ca obiect de activitate lucrări de construcţii şi/sau producerea şi/sau comercializarea materialelor de construcţii pentru reabilitarea termică, respectiv echipamente pentru utilizarea surselor alternative de energie. Totodată, se menţin şi se creează locuri de muncă în aceste sectoare şi se asigură continuitatea plăţii obligaţiilor bugetare de către contribuabilii din aceste domenii de activitate“, mai informează MDRT.
Ordonanţa contribuie la atingerea obiectivelor Directivei 2006/32/CE a Parlamentului European şi a Consiliului din 5 aprilie 2006 privind eficienţa energetică la utilizatorii finali şi serviciile energetice şi de abrogare a Directivei 93/76/CEE a Consiliului, prin reducerea consumurilor energetice la consumatorii finali, cu efect direct în reducerea costurilor cu încălzirea şi prepararea apei calde de consum, şi indirect în reducerea consumului de combustibil convenţional şi a emisiilor de gaze cu efect de seră.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII