24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriChinezii ne salvează economia

Chinezii ne salvează economia

China încearcă să-şi consolideze poziţia în Europa şi promite investiţii de miliarde de euro în Ucraina, România, Bulgaria şi Grecia, susţine Jonathan Holslag, şef al Departamentului Cercetare al Institutului de Studii Contemporane Chineze din Bruxelles, citat ieri de Financial Times.

Zeci de firme chineze au participat luna aceasta la o masă rotundă cu oficiali români, în cadrul Expo Shanghai 2010, şi s-au arătat interesate să injecteze miliarde de euro în economia românească. Banca de Dezvoltare a Chinei a promis un sprijin „generos" sectorului energiei eoliene din România. „Un important constructor" chinez s-a arătat interesat de proiectul unei noi uzine termoelectrice, proiect care ar putea costa până la un miliard de euro. Alte firme au promis investiţii în sectorul minier, precum şi în agricultura românească, susţine Holslag.

În iunie, şi guvernul grec a semnat o înţelegere de miliarde de dolari, conform căreia China va construi noi terminale de containere şi aeroporturi şi va participa la construcţia de nave. Numeroase companii chineze s-au arătat interesate de crearea unei zone economice speciale în Sofia, în timp ce guvernul bulgar speră să atragă tot mai mult capital din partea Chinei pentru a compensa lipsa de investiţii occidentale.

Ţările cu economii în dezvoltare din Europa de Est devin un punct strategic pentru China în Europa, în special în sectoare precum construcţiile, distribuţia, serviciile publice, mineritul sau agricultura, consideră Holslag.

„Pentru europenii care se tem de puterea crescândă a Chinei, acum există alt motiv de îngrijorare. Chinezii sunt pe cale să treacă Dunărea. Nu cu tancuri sau propagandă comunistă, ci cu numerar şi o ofensivă şarmantă", a scris analistul.

Motivele Chinei sunt pur comerciale, însă sprijinul promis ţărilor estice reprezintă o „adevărată binecuvântare" pentru economiile slăbite din regiune. În acelaşi timp, „dacă Uniunea Europeană nu-şi pune lucrurile în ordine, riscă să-şi piardă influenţa politică la graniţa proprie", a mai spus Holslag. Criza financiară a majorat importanţa diplomaţiei chineze, iar guvernul a folosit Expoziţia 2010 din Shanghai pentru a-şi consolida relaţiile în expansiune cu partenerii europeni.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

30 COMENTARII