18.7 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriNoua lege fiscală intră în vigoare la 1 iulie

Noua lege fiscală intră în vigoare la 1 iulie

Modificările noului Cod Fiscal, care vor fi adoptate săptămâna viitoare şi vor intra în vigoare la 1 iulie, introduc impozite mari pe proprietăţile imobiliare şi taxează tichetele de masă şi tichetele-cadou.

Ministerul Finanţelor a publicat pe site-ul propriu modificările aduse Codului Fiscal. Surse din piaţă susţin că acestea vor fi adoptate în forma curentă săptămâna aceasta, urmând să intre în vigoare de la 1 iulie. Una din principalele modificări este reprezentată de asimilarea unor venituri independente veniturilor salariale şi impozitarea lor în consecinţă. Astfel, firmele ar fi obligate să plătească toate contribuţiile salariale pentru contractele de drepturi de autor, pentru contractele de muncă disimulate sub forma microîntreprinderilor sau a persoanei fizice autorizate.
Noua Ordonanţă de Urgenţă, prin intermediul căreia vor fi adoptate modificările, majorează şi taxa „de solidaritate“ pe clădiri, la un nivel dublu faţă de propunerile iniţiale. „Noutatea constă în dublarea procentului de majorare“, a spus Gabriel Biriş, partener al casei de avocatură Biriş Goran. Practic, în noua formă, ordonanţa impune taxarea cu 50% a primei clădiri, cu 100% a celei de-a doua clădiri şi cu 200% a celei de-a treia aflată în proprietate personală, faţă de nivelul datorat curent, în anul 2010, pentru clădirile care nu sunt închiriate. Proprietarii sunt obligaţi să scoată din economia gri contractele de închiriere, fiscul obligându-i pe toţi cei care au mai multe locuinţe neînchiriate la plata fermă a acestor impozite, până la data de 30 septembrie 2010.
Totodată, noua lege impozitează conturile curente. În practică, impozitele pe conturile de economii, existente şi anterior curentei ordonanţe, au determinat bancherii să treacă deponenţii de pe conturi de depozite la termen, pe conturi curente, pentru a evita fostul regim de impozitare.
„Veniturile sub formă de dobânzi pentru depozitele la vedere/conturi curente precum şi cele la depozitele clienţilor constituite în baza legislaţiei privind economisirea şi creditarea în sistem colectiv pentru domeniul locativ, realizate începând cu 1 iulie 2010, se impun cu o cotă de 16% din suma acestora, impozitul fiind final, indiferent de data constituirii raportului juridic“, se stipulează în ordonanţa de modificare a Codului Fiscal.
În acelaşi timp, „impozitul pe dividende se stabileşte prin aplicarea unei cote de impozit de 10% asupra dividendului brut distribuit sau plătit unei persoane juridice române“, se arată în text.
Analiştii spun că dobânzile pe conturi curente sunt foarte mici, în cazul majorităţii băncilor, şi statul nu va culege fonduri importante la buget din taxarea acestora. Un prim efect al birurilor impuse conturilor curente ar fi creşterea uşoară a dobânzilor, atât la depozite, cât şi la credite.
„Băncile vor încerca să crească dobânzile când vor avea un gol de lichiditate. La contul curent, dobânzile sunt foarte mici, foarte aproape de zero. Statul nu va câştiga, practic, nimic. Dar la dobânzile la termen, 16% din dobânzile de 5-6% înseamnă cam un punct procentual“, a declarat  consultantul financiar Bogdan Baltazar. „Va începe concurenţa între bănci, cred că vor creşte şi dobânzile, şi asta se va reflecta şi într-o scumpire a creditelor. Nu cu mult, dar va fi o presiune“, a mai spus Baltazar.
În acelaşi timp, decizia Finanţelor de a impozita tichetele de masă şi tichetele-cadou ar putea determina dispariţia acestora din piaţă. „Cred că firmele vor renunţa la tichetele de masă şi cadou… Problema este cât adună statul din bugetul companiilor“, a spus Cristian Pârvan, secretar general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

9 COMENTARII