Comisia înfiinţată de guvern pentru a lua în calcul propunerile Ford de modificare a unor clauze din contractul de privatizare s-a întâlnit din nou fără rezultat. AVAS susţine că Ford nu a adresat în scris propunerile sale de modificare a contractului. În piaţă sunt zvonuri că Ford ar cere amânarea investiţiilor din Bănie, în timp ce reprezentanţii fabricii repetă obsesiv că planurile lor rămân neschimbate la Craiova. De anul viitor, compania ar trebui să producă aproximativ 1.000 de maşini pe zi.
Statul român încă nu a aflat oficial ce clauze doreşte Ford să modifice din contractul de privatizare semnat în urmă cu mai bine de doi ani. Comisia de negociere stabilită de guvern s-a întâlnit joi, însă reprezentanţii Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) susţin că „la nivel oficial, Ford nu a solicitat în scris modificarea vreunei clauze din contract. În plus, unii dintre reprezentanţii Ford nu erau mandataţi să negocieze. Urmează ca această comisie să se mai întâlnească“. Aceasta a fost a doua întâlnire a comisiei, prima fiind informală. Ford a solicitat statului român reactivarea comisiei de negociere, pentru a rediscuta anumite clauze din contract.
Investiţii amânate?
Surse din piaţă susţin că Ford ar intenţiona să amâne o serie de obligaţii ce îi revin prin contractul de privatizare: „Ei ar trebui să producă de anul viitor 200.000 de unităţi pe an şi acest lucru ar fi dificil, din cauza crizei. De aceea ar putea cere amânarea termenelor din contract“. Potrivit contractului, în patru ani de la preluarea efectivă a fabrici de la Craiova (martie 2008), Ford ar trebui să producă 250.000 de maşini pe an şi să realizeze un volum al investiţiilor de 650 de milioane de euro.
1.000 de maşini pe zi
Ca să ajungă la 250.000 de autovehicule pe an, Ford ar trebui să producă, în medie, aproape 1.000 de maşini pe zi, începând din martie 2011 încolo. Acum, la aproape doi ani şi jumătate de când au preluat fabrica de autoturisme din Craiova, ritmul de asamblare a autoutilitarelor uşoare Ford Transit Connect pe liniile de la Craiova este de câteva zeci de maşini pe zi. Surse din fabrică au informat că, în ultima perioadă, se asamblează la Craiova aproximativ 85 de autoutilitare pe zi. Cifra nu a fost confirmată, dar nici infirmată de Ford. Dacă lucrurile stau aşa, în mai puţin de un an, compania trebuie să ajungă de la câteva zeci de maşini pe zi, la aproape 1.000 de vehicule.
Comunicatorii Ford repetă aceeaşi frază de luni întregi
Întrebaţi ce clauze din contractul de privatizare intenţionează Ford să negocieze cu statul român, comunicatorii Ford de la compania McGuireWoods repetă aproape obsesiv că „planurile Ford la Craiova nu s-au schimbat“, fără să mai comunice alte detalii opiniei publice şi lăsând loc speculaţiilor ce vizează fabrica din Bănie. Acesta este răspunsul pe care îl primeşte toată presa din România, indiferent de întrebările adresate în ultimele luni, cu diferenţe de nuanţă de la o publicaţie la alta. De data aceasta, răspunsul comunicatorilor Ford către GdS a fost uşor schimbat, dar în esenţă este acelaşi de luni bune: „După cum am mai menţionat, în acest moment există negocieri între reprezentanţii Ford şi Comisia numită de guvern în acest sens. Ford a confirmat către AVAS şi în mod public că angajamentul pe care ni l-am asumat faţă de Craiova şi România rămâne neschimbat. Planul nostru este acela de a îndeplini angajamentele asumate în privinţa locurilor de muncă, a investiţiei şi a capacităţii de producţie“. GdS a întrebat şi dacă Ford intenţionează să amâne investiţiile programate pentru fabrica de la Craiova, iar răspunsul a fost identic cu cel de mai sus: „Ford a confirmat către AVAS…“.
Nadia Crişan: Nu trebuie să vă spunem de câte ori mergem la budă
Pentru a lămuri lucrurile, ne-am adresat telefonic Nadiei Crişan, membru în Consiliul de Administraţie al Ford, întrebând de ce nu s-au prezentat la comisia stabilită de guvern oameni mandataţi de către Ford. Răspunsul Nadiei Crişan a fost următorul: „Confirm că a avut loc o întâlnire a Comisiei de negociere aşa cum a fost ea stabilită de guvern şi se va întâlni ori de câte ori va fi nevoie. Nu trebuie să spunem acum de câte ori mergem la budă! Ceea ce este important pentru craioveni este faptul că nu se schimbă cu nimic angajamentele noastre pentru Craiova, că investiţiile de 650 de milioane de euro se vor face, că se va ajunge la 7.000 de angajaţi, iar ceea ce am promis în legătură cu autovehiculele care se vor fabrica la Craiova rămâne neschimbat“. Numai că întrebarea nu era legată de volumul total al investiţiilor, ci de momentul la care vor fi acestea realizate. Adică dacă se decalează sau nu.
Ford a crescut salariile angajaţilor
Compania producătoare de autoturisme din Craiova a majorat salariile angajaţilor începând din această lună, în ciuda crizei prin care trece industria auto, în general. Ford a adăugat 12% la salariile deja existente, potrivit promisiunilor anterioare făcute în baza Contractului Colectiv de Muncă. „Salariile au crescut cu 12%, aşa cum au fost negocierile cu compania“, a confirmat liderul sindical Ovidiu Cioroianu. Oficialii Ford nu discută despre politica salarială a companiei. „Politica firmei noastre este aceea de a nu discuta în mod public pe această temă“, au precizat reprezentanţii Ford. Potrivit unor surse din fabrică, salariul mediu net al unui muncitor ar fi de 1.600 de lei pe lună, după această majorare.