18.3 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriInvestiţie de peste un milion de euro pentru aderarea la spaţiul Schengen

Investiţie de peste un milion de euro pentru aderarea la spaţiul Schengen

Pentru că România este foarte aproape de aderarea la spaţiul Schengen, cel mai probabil la sfârşitul lunii martie anul viitor, toate birourile vamale ale frontierei externe trebuie modernizate.

Biroul vamal Porţile de Fier I din Mehedinţi este cuprins într-un amplu program de modernizare. Lucrările de extindere au început deja, iar noua clădire este amplasată în prelungirea vechiului sediu şi investiţia se ridică la peste un milion de euro. Potrivit reprezentanţilor vămii, banii vin din fonduri proprii. Pe lângă această su­mă, mai este necesară o in­ves­tiţie în dotări, iar termenul de finalizare a proiectului este sfârşitul lunii octombrie.
„România se îndreaptă spre aderarea la spaţiul Schengen, iar pentru asta, toate birourile vamale ale frontierei externe, unde îşi desfăşoară activitatea structurile statului, precum vama, poliţia sau poliţia de frontieră, trebuie să corespundă normelor în vigoare. Ne conformăm acestor reguli, aşa că am început construcţia unei noi aripi a sediului biroului vamal. În pre­zent, judeţul Me­he­dinţi se află la frontiera ex­ter­nă a Uniunii Eu­ropene, iar din luna martie a anului viitor, pun­ctul de tre­ce­re Porţile de Fier I va fi şi gra­niţa de delimi­ta­re a spaţiu­lui Schengen. Pen­tru a face par­te din această co­mu­nitate este necesar ca biroul va­mal să îndeplinească anu­mi­te condiţii din punct de vedere al in­fra­struc­turii şi al spaţiului, ca­re tre­buie să fie co­res­pun­ză­tor pen­tru cetăţenii care ajung la fron­tiera externă şi, din anu­mi­te motive, nu îndeplinesc toate condiţiile pentru a intra în spa­ţiul comunitar. În acest sens, în noul punct vamal vor exis­ta astfel de spaţii destinate refu­giaţilor şi transfugilor“, a declarat şeful Vămii PF I, Titu Neţoiu.
Vameşii se grăbesc să termine lucrările de extindere a biroului vamal, astfel ca la următoarea vizită a comisiei Shengen să nu mai fie probleme.

Normele Schengen

Noul sediu va trebui să corespundă tuturor normelor Schengen. Asta înseamnă spaţiu mai mare şi bine delimitat. Fiecare sector de activitate va avea biroul, culoarul şi sfera sa de acţiune. De asemenea, se cere un spaţiu pentru cetăţenii transfugi şi refugiaţi, care, dintr-un motiv sau altul, trebuie opriţi la frontiera europeană.
Prefectul judeţului Me­he­dinţi, Ion Mîţu, a vizitat zilele trecute punc­tul de trecere al frontierei Por­ţile de Fier I pentru a vedea care este stadiul lucrărilor. Re­pre­zentantul guvernului în teri­toriu este de părere că efor­turile de modernizare a bi­ro­u­lui vamal sunt binevenite atât pentru faptul că judeţul Me­he­dinţi va fi ales pentru traver­sa­rea frontierei de stat, cât şi pen­tru faptul că se vor crea locuri de muncă.
„Sunt mulţumit de stadiul lu­cră­rilor. Din câte am înţeles, termenul de finalizare va fi respectat, iar eu, în calitate de prefect al ju­de­ţu­lui Mehedinţi, îmi doresc să crească şi calitatea serviciilor oferite, pentru că numai astfel vom reuşi să atragem turiştii ca­re vor să ajungă în lo­cu­rile de vacanţă traversând punc­tul de trecere al frontierei Porţile de Fier şi Serbia. Deja se constată o creştere a trafi­cu­lui prin vamă după intrarea în vi­goare a acestei măsuri care ne permite să călătorim în Ser­bia doar cu cartea de iden­ti­ta­te. Am discutat cu repre­zen­tan­ţii vamali şi cu cei ai Poliţiei de Frontieră şi am stabilit să exis­te, în perioada estivală, un culoar de trecere a frontierei doar pentru turiştii care pleacă sau se întorc din vacanţă, astfel în­cât formalităţile vamale să se des­făşoare cu rapiditate“, a declarat Ion Mîţu.
În perioada ur­mătoare se aşteaptă o creştere a numărului de cetăţeni, care se vor întoarce în ţară, în special românii care lucrează în străinătate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

6 COMENTARII