27.3 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriMircea Coşea crede că Vlădescu şi Boc se contrazic

Mircea Coşea crede că Vlădescu şi Boc se contrazic

Şeful Departamentului de strategie naţională al UNPR, Mircea Coşea, spune că are semne de întrebare în legătură cu viabilitatea programului de austeritate şi că, dacă ar fi să se ia după ce a susţinut Sebastian Vlădescu marţi în parlament, ceea ce a spus Emil Boc ieri e „neadevărat“.

„Domnul prim-ministru spune lucruri pe care le-a mai spus de câteva ori. Eu aşteptam ca de la un discurs la altul să aibă anumite perfecţionări sau măcar să intre mai mult în esenţa lucrurilor. Argumentările pe care Domnia sa ni le face nu sunt cele pe care le aşteptăm. Dacă există un program negociat cu FMI, noi nu ştim. Nu avem nici o informaţie în plus faţă de ceea ce s-a anunţat de la o cuvântare la alta, dar dacă e să mă iau după ce domnul Vlădescu a declarat, că s-a minţit până acum, probabil că au minţit.
Argumentele pe care le-am
auzit ieri (marţi – n.r.) de la domnul Vlădescu ne fac să credem că, de fapt, ceea ce a spus domnul Boc azi (ieri – n.r.) este neadevărat“, a declarat la Realitatea TV Coşea, şeful Departamentului pentru strategie naţională şi o guvernare progresistă, educaţie, cercetare şi cultură al UNPR. El a făcut aceste afirmaţii după ce premierul Emil Boc a prezentat conţinutul discuţiilor cu membrii Birourilor Permanente ale Parlamentului.
Coşea s-a plâns că introducerea unor impozite pe drepturile de autor, pe dobânzi, pe depozite, pe bonurile de masă afectează „foarte mult“ sectorul privat.
„Există mari semne de întrebare cu privire la viabilitatea acestui program de austeritate, care nu este acompaniat de măsuri serioase de relansare“, a declarat Coşea.

Moţiunea de cenzură, sub semnul întrebării

Cât priveşte conduita UNPR la moţiunea de cenzură, Coşea a spus că Uniunea încă nu a decis ce va face. „La nivelul UNPR este o discuţie încă pe această temă. Discuţia care a avut loc marţi mergea spre ideea abţinerii de la vot. Dar există clar un anumit semn de întrebare“, a arătat liderul UNPR.
Ministrul de finanţe, Sebastian Vlădescu, a afirmat, în cadrul dezbaterilor din Cameră pe tema moţiunii PNL, că românii nu mai trebuie minţiţi privind situaţia economică, aşa cum s-a întâmplat până în 2009, şi că ei trebuie să ştie că „Europa merge prost, iar România s-ar putea să nu meargă bine“.
El a menţionat apoi o serie de măsuri pe care le-a luat ca ministru de finanţe ce ar putea da semnalul relansării economice şi a justificat programul de austeritate al executivului. „Ştim ce să facem, în nici un caz cuvântul incompetenţă nu are nici o legătură cu acest guvern. Faptul că ceea ce facem presupune un risc politic pe care nu şi-a închipuit nimeni că cineva şi l-ar asuma arată deplina responsabilitate a guvernului. Am fi putut minţi încă şase luni, puteam să ne mai împrumutăm şase luni (…) Decât să le spunem oamenilor că lumea merge bine, Europa merge bine, iar România s-ar putea să meargă bine, le spunem românilor adevărul: lumea nu merge bine, Europa merge prost, iar România s-ar putea să nu meargă bine“, a spus Sebastian Vlădescu.
Ministrul a afirmat că sunt necesare măsuri ferme pentru a restrânge şi a eficientiza aparatul bugetar, dar şi pentru a regândi sistemul de protecţie socială.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU