După modelul Primăriei Craiova, Consiliul Judeţean (CJ) Dolj vrea să crească salariile funcţionarilor prin acordarea de suplimente salariale. Pe principiul „ban la ban trage“, cei cu salariile mari ar urma să primească sute, iar „trepăduşii“ doar câţiva lei.
Pornind de la ideea că bieţii funcţionari publici din cadrul CJ Dolj, Direcţiei de Asistenţă Socială şi Direcţiei de Evidenţă a Persoanelor din subordine şi-au pierdut sporurile, administraţia judeţului a elaborat un proiect de hotărâre prin care să acorde suplimente salariale ca să atenueze efectele crizei financiare. Proiectul de hotărâre, similar celui întocmit de Consiliul Local Craiova prin care acesta acorda suplimente salariale angajaţilor municipalităţii, este înscris pe ordinea de zi a şedinţei CJ de mâine. Instituţia a ajuns la concluzia că e nevoie de „asistenţă socială“ pentru funcţionarii publici din aparatul propriu al CJ, din cadrul DGASPC şi din cadrul Direcţiei de Evidenţă a Persoanelor după ce au fost tăiate sporurile de grad, de treaptă şi de dispozitiv, însumând 75% din salariu. Tăierea sporurilor a dus la situaţia în care CJ Dolj are 12 angajaţi cu un venit net lunar de 689 de lei, 20 de angajaţi cu salariu de 791 de lei pe lună, iar alte 30 de persoane care lucrează în instituţie au veniturile lunare între 800 şi 950 de lei, potrivit conducerii executive. Ca un argument în plus pentru suplimentarea salariilor, proiectul are anexate hotărâri similare date de consilii judeţene din alte judeţe ale ţării.
Suplimente de 4 lei pentru salariile mici
O fi lăudabilă intenţia de a suplimenta salariile de mizerie, numai că, din calculele făcute pentru stabilirea cuantumului suplimentelor pe categorii de angajaţi, reiese că veniturile mici rămân tot mici. Suplimentele salariale generoase se duc tot către funcţionarii publici cu venituri mari. Citând din prima anexă la proiectul de hotărâre, după funcţia publică, probabil că secretarul judeţului, cu 4.075 de lei pe lună, e afectat de criza financiară, motiv pentru care ar urma să primească 346 de lei. Un consilier juridic cu grad superior are 1.920 de lei pe lună, salariu ce ar urma să fie suplimentat cu 768 de lei. Şeful Serviciului juridic ar primi un supliment de 912 lei, deşi e posibil să sufere cu un salariu de „numai“ 2.496 de lei. Salariile inspectorilor şi auditorilor ar urma să se suplimenteze cu sume până la 768 de lei. Pe de altă parte, un referent care are salariul net 798 de lei ar primi un supliment de 41 de lei. La Direcţia de Asistenţă Socială, un şef-serviciu cu 2.111 lei salariu lunar primeşte 555 de lei supliment, dar un referent asistent cu un mizerabil câştig de 636 de lei ar trebui să sară în sus de bucurie că i se suplimentează salariul cu 4 lei. Nu, nu este o greşeală. Tot potrivit unei anexe la proiectul de hotărâre, dacă referentul respectiv ar fi principal şi nu asistent, ar primi 6 lei în plus la salariul său de 741 de lei. La Direcţia de Evidenţă a Persoanelor este mult mai simplu. Potrivit anexei, un singur om ar urma să primească supliment la salariu – directorul Marin Stănică. Salariul acestuia de 2.436 de lei pe lună ar urma să fie suplimentat cu 609 lei.
Directorul juridic Eugen Marinescu, trimis de prefect la şedinţa CJ
Prefectura a refuzat să dea viza de legalitate proiectului Consiliului Local Craiova, asemănător cu cel al CJ Dolj. Săptămâna trecută, în cadrul unei conferinţe de presă, prefectul Eugen Georgescu a anunţat că a trimis hotărârea prin care consiliul local aproba suplimente salariale pentru a fi reanalizată şi a solicitat lămuriri privind veniturile proprii ale bugetului local. În ceea ce priveşte proiectul de hotărâre al CJ Dolj, prefectul a declarat că şi acesta va fi supus analizei. „L-am delegat pe Eugen Marinescu, directorul Direcţiei Juridice din cadrul Prefecturii Dolj, să ia parte ca specialist la şedinţa consiliului din această săptămână“, a spus prefectul Georgescu.