Studenţii craioveni la Automatică şi Calculatoare ar putea face practică la IBM. O echipă internaţională a corporaţiei americane se află la Craiova pentru colaborare cu firmele şi mediul economic. Practica este una dintre problemele identificate de experţii IBM, care vin şi cu soluţii.
O echipă internaţională formată din nouă experţi voluntari ai corporaţiei americane IBM se află în aceste zile la Craiova pentru a oferi consultanţă şi planuri de business eficiente industriei locale. Evenimentul este o etapă din programul derulat la nivel global prin „Corporate Service Corps“, la care participă reprezentanţi ai filialelor IBM din Australia, Singapore, China, India şi Malaezia. Timp de o lună, ei împărtăşesc din experienţa lor partenerilor locali – cinci participanţi fiind beneficiari direcţi: Universitatea din Craiova, prin Facultatea de Automatică, Calculatoare şi Electronică, IPA CIFATT Craiova – societate pentru cercetare, proiectare şi producţie de echipamente şi instalaţii automatizate, Asociaţia Studenţilor în Inginerie şi Electronică, Camera de Comerţ şi Industrie „Oltenia“ (CCIO) şi SoftRom Grup SRL Craiova. Cu ocazia evenimentului, Mihai Tudor, directorul general al IBM România, a prezentat şi proiectul „Building a Smarter Planet: City by city“ – prin care a informat partenerii locali despre viziunea IBM asupra creării unei planete mai inteligente, conectată prin sisteme tehnologice inovative. „Scopul misiunii noastre este acela de a crea lideri globali în domeniu, de a dezvolta abilitatea de a gândi şi acţiona inteligent“, a spus Mihai Tudor. Directorul IBM România este un produs al şcolii de învăţământ craiovene şi speră să se creeze o reţea de comunicare şi sprijin între actualii studenţi şi cei care au avansat în carieră.
Practica ne omoară
Marius Marian este unul dintre cei care, după un doctorat şi opt ani de muncă în Vest la cel mai înalt nivel, s-a întors acasă să sprijine proiectele Facultăţii de Automatică şi Calculatoare din Craiova. El a colaborat în această perioadă cu Subodh Ranjan – reprezentantul IBM India, care va întocmi un raport către decanat cu soluţiile propuse, după lucrul cu studenţii. „În India avem cea mai mare organizaţie IBM după SUA, cu 80.000 de angajaţi. M-am oferit să particip la acest proiect cu opţiune pe Europa de Est, în special România. Problemele pe care le-am identificat în sistemul de învăţământ românesc le-am avut şi noi, în urmă cu 15 ani, când am terminat eu studiile“, a apreciat acesta. Iată câteva dintre problemele identificate de Subodh: există o mare diferenţă între ceea ce se predă în şcoală şi ce aşteaptă piaţa, lipseşte elementul de practică (aici s-a propus ca soluţie o posibilă colaborare cu IBM pentru practica studenţilor), curriculumul ar putea fi completat cu câteva sugestii. „În România, studenţii se angajează în anul întâi sau doi de facultate şi pierd partea de specializare. În Vest, partea practică se învaţă din parteneriate public – private. Studenţii au posibilitatea să colaboreze pe proiecte cu firme private în ultimii ani de studiu“, a completat directorul Mihai Tudor.