24.6 C
Craiova
marți, 11 iunie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriNebunia bilanţurilor contabile

Nebunia bilanţurilor contabile

Mii de firme au lăsat pe ultima sută de metri depunerea bilanţului contabil pe anul anterior. La Oficiul Registrului Comerţului Dolj se depun 700 de bilanţuri pe zi, iar programul este până la ora 20.00. Problema este că în 50% din cazuri, dischetele sunt cu erori.

În jur de 700 de bilanţuri se depun zilnic la Oficiul Registrului Comerţului (ORC) Dolj, iar în cursul dimineţii aglomeraţia este la ea acasă. În viitoarele trei zile lucrătoare (până pe 31 mai, inclusiv) mai trebuie depuse aproximativ 7.000 de situaţii financiare anuale, ceea ce înseamnă, în medie, 2.333 de bilanţuri pe zi. Deşi au avut la dispoziţie câteva luni să îşi depună situaţiile financiare anuale, firmele au lăsat pe ultimele zile acest aspect, astfel că s-au creat cozi destul de mari în ultimele zile. Este primul an în care bilanţurile se depun la ORC Dolj şi nu la Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Dolj cum era până anul trecut. „Au fost depuse aproape 10.000 de bilanţuri şi mai aşteptăm încă 7.000 zilele următoare. În ultimele zile, media este de 700 de bilanţuri pe zi. Datorită acestui aspect am prelungit programul de lucru până la ora 20.00 şi se pot depune situaţiile financiare la opt ghişee“, a declarat, pentru GdS, directoarea ORC Dolj, Oana Dincă.
Ea a arătat că aproape jumătate dintre bilanţurile depuse de agenţii economici au probleme, de cele mai multe ori, tehnice: „Fie dischetele dau erori, fie când ajungeau cu ele în faţa ghişeelor constatau că erau goale. Au existat cazuri în care firmele nu descărcaseră de pe internet aplicaţia corectă (versiunea anuală) şi în felul acesta nu se putea depune situaţia anuală“. Pentru a face faţă solicitărilor, ORC a cerut sprijin de la Finanţe, care au şi trimis doi funcţionari să acorde asistenţă de specialitate persoanelor de la Registrul Comerţului.
Ieri în jurul prânzului, mai mulţi contabili stăteau la coadă la ORC Dolj pentru a-şi depune situaţiile financiare pe anul 2009. Întrebat de ce a lăsat pe ultimul moment depunerea bilanţului, un contabil a spus: „Nu este pe ultima sută de metri, că mai sunt trei zile în care se pot depune bilanţurile“. Altă persoană care stătea la rând şi-a justificat prezenţa la ORC. „Nu am venit de dimineaţă, pentru că am auzit că a fost aglomeraţie. Vin oameni din tot judeţul, aşa că este normal să fie aglomeraţie“, a spus Nicolae Barbu.

Amenzi pentru nedepunerea bilanţurilor
Nedepunerea situaţiilor financiare anuale este încadrată ca infracţiune de legislaţia românească în domeniu. Legea contabilităţii republicată prevede amenzi între 400 şi 5.000 de lei pentru firmele care nu îşi depun bilanţurile anuale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII