Un fost combatant al IRA, Cornelius Michael Mc Fadden, care a executat 15 ani de închisoare în Anglia, pentru o serie de atentate cu bombă comise în anii ’70, este un om de afaceri de succes în Gorj. Acesta a deschis în judeţ firma CONROM, alături de Vasile Drăgulescu, care este şi administrator al societăţii.
Cornelius Michael Mc Fadden, un fost combatant al IRA – Armata Republicană Irlandeză, specializată în atentate teroriste, este abonat la fonduri publice în judeţul Gorj. Irlandezul a fost condamnat la închisoare pentru mai multe atentate comise în anii ’70, iar după 15 ani de temniţă s-a reîntors în Irlanda, respectiv în anul 1989. Potrivit cotidianului central Evenimentul Zilei, irlandezul a venit în urmă cu doar câţiva ani în România, unde s-a apucat de afaceri. Interesant este că majoritatea contractelor încheiate în mai multe localităţi din România sunt cu instituţii ale statului. Potrivit EvZ, profitul obţinut în România din afacerile cu statul este trimis către o societate din Irlanda pe care fostul combatant al IRA o deţine împreună cu soţia sa.
Afaceri de 11,5 milioane de euro
Conform aceleiaşi surse, firma deţinută de irlandez împreună cu gorjeanul Vasile Drăgulescu a derulat sau derulează în Gorj contracte a căror valoare totală este de 11,5 milioane de euro. Partenerii de afaceri ai fostului combatant al Armatei Republicane Irlandeze au fost primării din judeţ, Consiliul Judeţean Gorj, Societatea Naţională a Lignitului Oltenia şi Complexul Energetic de la Turceni. SC CONROM, specializată în lucrări de construcţii a proiectelor utilitare pentru fluide, a beneficiat de contracte în localităţile: Plopşoru, Stejari, Drăguţeşti, Teleşti, Bălăneşti, Ceauru, Tămăşeşti şi Băleşti, Runcu şi Dăneşti. CONROM a executat lucrări de alimentare cu apă şi reţele de canalizare, precum şi lucrări de asfaltare drumuri comunale la Runcu, respectiv Dăneşti. La Societatea Lignitului, firma cetăţeanului irlandez a reabilitat o suprafaţă însemnată de teren pentru ca aceasta să poată fi ulterior împădurită.
Contract şi cu CE Turceni
La Complexul Energetic Turceni, SC CONROM a beneficiat de un contract în valoare de aproximativ 680.000 de lei. După cum a declarat directorul Octavian Laurenţiu Graure, la licitaţia organizată pentru atribuirea contractului au participat 15 societăţi comerciale, fiind aleasă în final oferta primită de la firma la care este asociat Cornelius Michael Mc Fadden: „Am vorbit cu cei de la Direcţia Comercială şi, într-adevăr, această firmă a participat pe 16 martie 2009 la o licitaţie deschisă la Complexul Energetic Turceni. A fost vorba de consolidarea unui versant din drumul spre depozitul de cenuşă Valea Ceplea. Acesta este singurul contract. De reabilitarea vreunei biserici nu ştiu şi nu avem date. Am primit oferte de la 15 firme, iar contractul a fost atribuit asociaţiei de firme CONROM Târgu Cărbuneşti şi UEF Motru. Valoarea finală a proiectului a fost de 680.000 de lei. Au mai participat atunci şi alte firme: Energoconstrucţia, Alfaconstruct, Hidroconstrucţia, Armeanca, Romluc Vâlcea. S-a venit şi cu preţuri de un milion de lei, dar a fost aleasă valoarea cea mai mică“, susţine directorul Octavian Graure, şeful Complexului Energetic de la Turceni.
Primarul din Băleşti îşi aduce aminte
Succesul în afaceri a fost de partea firmei CONROM, care s-a „lipit“ de contracte la primăriile amintite. Lucrările au fost obţinute fie direct de către firma irlandezului, fie în asociaţie cu alte firme sau prin subcontractarea unor lucrări câştigate de alte societăţi de profil. Astfel s-a întâmplat la Primăria Băleşti, unde primarul Aristică Paicu nu şi-a mai adus aminte că în comună firma CONROM a efectuat lucrări la reţeaua de alimentare cu apă a localităţilor Ceauru, Tămăşeşti şi în Băleşti sat. „Eu nu ştiu să fi avut o asemenea firmă care să fi câştigat licitaţii la noi în comună, dar îmi amintesc că a fost un consorţiu Tahal care a câştigat pe toată Oltenia lucrări de alimentare cu apă în cadrul unei finanţări făcute prin Banca Mondială. Cei de acolo, de la Tahal, probabil că nu au reuşit să facă singuri toate lucrările şi au subcontractat către alţii. CONROM a lucrat pentru ei, dar licitaţia nu a fost ţinută la primărie. Am apelat atunci la Drăgulescu să ne ajute, că am avut o problemă cu nişte ţevi la primărie“, a spus edilul Aristică Paicu.
Au cumpărat 20 de hectare de teren la Cărbuneşti
Firma CONROM are doi asociaţi şi un capital de 400 de lei. Jumătate din firmă este deţinută de Vasile Drăgulescu, iar cealaltă jumătate, de irlandezul Cornelius Michael Mc Fadden. Sediul firmei este într-un apartament situat într-un bloc din Târgu Cărbuneşti, pe strada Trandafirilor. Vasile Drăgulescu este şi administratorul CONROM, şi omul de încredere al irlandezului. CONROM a câştigat o licitaţie şi la Primăria Târgu Cărbuneşti, valoarea acesteia fiind de 30.000 de lei. S-a întâmplat anul trecut şi a fost vorba de lucrări de extindere a reţelei de apă în localitatea Cojani. „Ei vor să deschidă aici, la Cărbuneşti, o fabrică de bolţari şi pavele. Eu chiar m-am rugat de Drăgulescu să îmi dea un cilindru compactor, că am avut de întins nişte asfalt, şi au fost foarte receptivi. La primărie nu au avut decât acea lucrare de 30.000 de lei. În urmă cu cinci sau şase ani, ei au cumpărat cam 20 de hectare de teren în incinta fostului IAS. Nu ştiu ce vor să facă. Ştiu că Vasile Drăgulescu a copilărit la Cărbuneşti, a stat în Târgu Jiu şi de loc este din Andreeşti. Eu de câte ori am vorbit cu el nu am auzit de irlandez. A lăsat să se înţeleagă la un moment dat că ar fi cineva din afară, dar nu am ştiut despre cine este vorba“, a declarat primarul din Târgu Cărbuneşti, Mihai Mazilu. Potrivit dezvăluirilor EvZ, firmele lui Cornelius Michael Mc Fadden beneficiază de serviciile de avocatură ale altui gorjean, Cătălin Ionuţ Crăciunescu, fiul consilierului judeţean PNL Ion Crăciunescu.