23.6 C
Craiova
duminică, 2 iunie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriParlamentari europeni la Karlovy Vary: nu la spa, ci la şedinţe

Parlamentari europeni la Karlovy Vary: nu la spa, ci la şedinţe

În urma invitaţiei lansate de delegaţia cehă a Partidului Popular European, Biroul Grupului Partidului Popular European (PPE) a organizat săptămâna trecută o întâlnire în cunoscutul oraş-staţiune Karlovy Vary, din Cehia. La întâlnire au participat nume importante de politicieni europeni, dintre care nu au lipsit Marian-Jean Marinescu, vicepreşedinte al Grupului PPE, Monica Macovei, membră a Comisiei pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne, şi nici Theodor Stolojan, vicepreşedinte al Comisiei pentru afaceri economice şi monetare.
Manifestarea s-a desfăşurat pe parcursul a două zile – joi, 6 mai şi vineri, 7 -, în faimosul şi grandiosul Grand Hotel Pupp (cunoscut atât pentru vechimea şi arhitectura sa, cât şi pentru faptul că a găzduit de-a lungul anilor regi, regine, dar şi mari vedete ale cinematografiei). Temele principale ale dezbaterilor au fost provocări şi perspective în parteneriatul de est, strategia Europa 2020, dar şi crearea de joburi, lupta împotriva crimei organizate, a spălării de bani şi a înşelăciunilor. Oaspete de onoare a fost chiar preşedintele Parlamentului European, Jerzy Buzek, care a ţinut să sublinieze importanţa unui parteneriat pentru sprijinirea ţărilor din Europa de Est.
Şedinţa din 7 mai a fost prezidată de europarlamentarul român şi oltean, Marian-Jean Marinescu. „Ni s-a cerut aici să dezbatem problema joburilor noi. Comisia europeană a realizat Strategia Europa 2020. Am discutat deja de nenumărate ori pe marginea conţinutului acesteia, în Parlamentul European. Legat de temele discutate de noi aici, Strategia îşi propune obiective ambiţioase: 75% din populaţia cu vârste cuprinse între 20 şi 60 de ani să aibă un loc de muncă, iar populaţia expusă riscului de sărăcie să fie cu 20 de milioane mai redusă. Aceste obiective europene trebuie transformate însă în obiective naţionale şi aprobate de Consiliu în iunie. În timpul dezbaterilor plenului, s-a evidenţiat o idee clară: iniţiativele propuse sunt prea generale. Avem nevoie de propuneri concrete“, a fost discursul vicepreşedintelui Marian-Jean Marinescu, la începerea şedinţei din cea de-a doua zi a întâlnirii.
Alături de politicienii amintiţi mai sus au participat la dezbateri Joseph Daul, preşedintele Grupului PPE în Parlamentul European, Cyril Svoboda, preşedintele Partidului Creştin Democrat Ceh, Tigran Sargsyan, primul-ministru al Armeniei, şi Aleksander Milinkievich, laureat al premiului Saharov 2006 şi lider al opoziţiei din Belarus.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU