16.7 C
Craiova
duminică, 13 iulie, 2025
Știri de ultima orăBani & AfaceriO elevă din CN „Carol I“ reprezintă România la Helsinki

O elevă din CN „Carol I“ reprezintă România la Helsinki

Bianca Teodora Iordache este singura reprezentantă a României pe domeniul matematici aplicate, selectată de Universitatea Helsinki, din Finlanda. Doar 100 de tineri sunt aleşi din întreaga lume, 49 de fete şi 51 de băieţi, din peste 1.000 de candidaţi, pentru a desfăşura activitate de cercetare.

Este elevă în clasa a XI-a în Colegiul Naţional „Carol I“ din Craiova. Bianca Teodora Iordache este o adolescentă extrem de frumoasă, modestă, foarte ambiţioasă, crescută în spiritul competiţiilor. A obţinut până în prezent trei medalii de aur la olimpiadele naţionale sau internaţionale de matematică, o medalie de argint şi peste 30 de diplome sau distincţii la concursurile şcolare la care a luat parte. Este „copilul minune“ al şcolii, fiind admirată atât de colegi, cât şi de reprezentanţii unităţii de învăţământ. „Punctul culminant al distincţiilor pe care le-am obţinut l-am atins în acest an, când mi s-a oferit premiul Henri Poincare (unul dintre cei mai mari matematicieni şi fizicieni francezi, care a avut contribuţii ştiinţifice importante şi în domeniile astronomie, geodezie, mecanică cuantică, teoria potenţialelor şi filosofie – n.r.), acordat de prestigioasa Universitate Ecole Politehnique din Paris. În perioada 20-27 iunie îmi voi petrece o săptămână la Paris, având posibilitatea să asist la cursuri, la activitatea ştiinţifică. Universitatea din Paris îmi oferă astfel şansa de a-mi continua studiile universitare în Franţa“, a povestit Bianca Iordache.

Paşi spre geniu încurajaţi de bunică

Încă din clasa a VII-a, fiecare participare la un concurs naţional sau internaţional atrăgea după sine şi recunoaşterea meritelor acestei adolescente. De aproximativ cinci ani lucrează probleme de matematică din culegeri de specialitate editate doar în limba engleză. În timpul gimnaziului îşi dovedise deja performanţa de a compune probleme şi exerciţii pentru revista Gazeta Matematică. A fost invitată în urmă cu trei ani la Conferinţa anuală a Societăţii de Ştiinţe Matematice din România, la Bucureşti, luând parte la discuţii privind bunele practici în predarea matematicii, rolul metaforelor şi imaginilor în învăţarea şi înţelegerea matematicii, prezentări multiple ale conceptelor matematice, construirea de structuri mentale în matematică etc. Este extrem de sensibilă şi nu uită nici o secundă să o amintească pe cea căreia îi este recunoscătoare pentru tot ce a realizat, femeia care a călăuzit-o pas cu pas şi care şi-a dedicat viaţa ei: „Bunicii mele, de profesie învăţătoare, îi datorez totul“… Orice conversaţie cu adolescenta reprezintă un câştig pentru oricine. Mărturiseşte că a avut şansa să fie încurajată de oameni de geniu de la universităţi celebre din multe colţuri ale lumii, dar şi de cadrele didactice din colegiul în care învaţă.

Eleva din CN „Carol I“ este şefa proiectului de la Helsinki

În ceea ce priveşte selecţia pentru Universitatea din Helsinki, Bianca Iordache a povestit că a aflat despre posibilitatea să aplice de la profesoara Virginia Tusaliu, fost cadru didactic al CN „Carol I“ din Craiova, în prezent pensionată. A aplicat pe internet, iar selecţia a durat mai bine de cinci luni. „Concursul a constat în trei etape: o aplicaţie, întocmirea unui proiect-articol pe domeniul matematică aplicată şi un interviu susţinut cu un cadru al Universităţii Helsinki. Pe domeniul ales de mine, am fost selectaţi cinci elevi din: China, Thailanda, Croaţia, Finlanda. Am fost aleasă şefă de proiect, iar ca temă avem de dovedit aplicabilitatea matematicii în medicină pe aparatele pentru investigaţii medicale, subiect în vogă în Finlanda. În această perioadă, colaborez cu cei patru colegi din străinătate pe baza unei platforme. Este vorba de multă documentare, studiu, ore petrecute în domeniul cercetării“, a adăugat Bianca Iordache. În perioada 6-13 iunie, eleva CN „Carol I“ se va deplasa în Finlanda, unde va fi cazată alături de copiii de elită ai lumii în Campusul Institutului de Cercetare Kilijava.  
Elevii selecţionaţi din întreaga lume vor fi invitaţi pe 9 iunie şi la ceremonia de decernare a Premiilor Millenium Technology de la Helsinki (echivalentul Premiilor Nobel – n.r.), având posibilitatea să îi cunoască pe laureaţii 2010 şi chiar să discute cu aceştia. „Va fi o onoare pentru mine să cunosc genii în tehnologie care vor fi premiate pentru descoperirile lor. Ştiu că marele premiu constă în 850.000 de euro, iar premiile doi şi trei, câte 150.000 de euro“, a spus Bianca Iordache.

Informaţii despre Universitatea Helsinki
Universitatea Helsinki şi Helsinki University of Technology educă profesioniştii în munca de cercetare şi sarcini de dezvoltare în biologie şi medicină. Instrumentele de piaţă oferă o combinaţie unică de bioinformatică, ştiinţe metodologice, Biosciences şi medicină. Absolvenţii acestor institute au şanse să obţină poziţii importante în mediul academic, în companii biomedicale, universităţi şi instituţii de cercetare.
Universitatea din Helsinki oferă un număr limitat de burse de studii, doar pentru studenţii excepţionali. Universitatea din Helsinki a fost fondată în 1640 de către regina Christina a Suediei în oraşul Turku şi transferată la Helsinki în 1828. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

19 COMENTARII