13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriNoi condiţii pentru producătorii agricoli

Noi condiţii pentru producătorii agricoli

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) anunţă că producătorii agricoli sunt obligaţi să se înregistreze la Registrul Comerţului pentru a primi ajutoare de stat, aceasta fiind o condiţie impusă prin politica Uniunii Europene.
Menţiunea ministerului de resort vine după ce Federaţia Sindicală Agrostar a solicitat exceptarea micilor producători agricoli de la obligativitatea înregistrării în Registrul Comerţului pentru a-şi putea comercializa produsele, pe motiv că acest lucru va determina agricultorii să vândă produsele către intermediari.
Potrivit MADR, Guvernul României are o strategie de reducere a evaziunii fiscale şi de fiscalizare a acestui sector economic important, în condiţiile în care estimările arată că, în prezent, aproximativ 70% din sector este nefiscalizat.
„Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale aplică politica Uniunii Europene, care stipulează că nici un producător agricol care nu este plătitor de taxe nu poate primi sprijin financiar. Având în vedere că perioada de graţie se încheie la 25 aprilie 2010, punerea în practică a acestei concepţii este obligatorie“, arată Ministerul Agriculturii.
„În aceste condiţii, ne exprimăm surprinderea că una dintre federaţiile importante ale producătorilor agricoli nu susţine o măsură extrem de importantă pentru care şi-a exprimat acordul de-a lungul timpului. OUG 44/2008 pune în practică prevederile Regulamentelor Europene 1857/2005 şi 1798/2006, care se adresează IMM-urilor, însă înregistrarea fermierilor, aşa cum prevede această ordonanţă, a fost soluţia oferită pentru a putea primi în continuare ajutoarele de stat“, precizează ministerul de resort.
Reprezentanţii Agrostar solicitau Ministerului Agriculturii să elaboreze un act normativ prin care să excepteze de la aplicarea prevederilor ordonanţei micii producători agricoli, „acest act fiind, de altfel, perfect legal, potrivit art. 1 din ordonanţă, care prevede şi o serie de excepţii, dar care nu se aplică micilor producători agricoli“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS