20.5 C
Craiova
vineri, 11 iulie, 2025
Știri de ultima orăBani & AfaceriCEZ a renunţat la proiectul Işalniţa

CEZ a renunţat la proiectul Işalniţa

Intenţiile companiei nu ar fi corespuns cu cele ale ofertantului, Complexul Energetic Craiova. În cursă au rămas americanii de la AES Corporation şi italienii de la Edison.

Compania cehă CEZ nu mai este interesată de realizarea grupului nou de 500 MW de la Işalniţa, aparţinând producătorului de energie Complexul Energetic (CE) Craiova, a anunţat ieri directorul complexului, Constantin Bălăşoiu. Potrivit lui Bălăşoiu, propunerile făcute de CEZ nu coincideau cu intenţiile CE Craiova.
„Au ieşit din competiţie în ultimul moment, deoarece solicitau unele lucruri pe care noi nu le-am cuprins în caietul de sarcini. Noi doream să realizăm ceva, iar ei altceva“, a declarat directorul.
La rândul ei, compania CEZ a comunicat că nici nu a mai cumpărat caietul de sarcini. „CEZ nu s-a retras din competiţie, pentru că nu a cumpărat de la început caietul de sarcini. Prin urmare, nu am fost în competiţie propriu-zis“, spun reprezentanţii companiei. Cursa pentru realizarea blocului energetic de 500 MW de la Işalniţa este continuată de AES Corporation SUA şi Edison Italia. La sfârşitul anului trecut, cele două companii şi CEZ îşi anunţaseră intenţia de a colabora pe acest proiect. Investiţia de la Işalniţa este de tip brownfield. CE Craiova va pune la dispoziţie facilităţile existente la Işalniţa: teren, cale ferată, gaze, apă de răcire, accesul la reţeaua de transport a energiei electrice etc., în timp ce investitorul trebuie să aducă finanţare. Construcţia grupului va dura circa trei ani, iar lucrările sunt estimate la 650 de milioane de euro.
Sucursala Işalniţa a complexului este amplasată în partea central-nordică a judeţului Dolj, în Lunca Jiului, la circa 11 kilometri de Craiova. Termocentrala Işalniţa este una dintre cele mai mari centrale electrice din România, cu o capacitate instalată de 2X315 MW şi o capacitate operaţională curentă de aproximativ 2X300 MW. Prin construirea noului bloc energetic, CE Craiova ar ajunge la o putere instalată de 1.430 MW, devenind a doua din România după cea de la Turceni.
CE Craiova a avut în 2009 un profit de 2,5 milioane de lei, în scădere cu 30% faţă de cel din anul precedent, în timp ce cifra de afaceri a fost de 1,02 miliarde de lei – în creştere cu 3%. Producţia de energie electrică a companiei a scăzut cu circa 10%, din caza diminuării cererii, la 4,4 milioane MW/h.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII