22.8 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriSchemele de ajutor de stat, pe ultima sută de metri

Schemele de ajutor de stat, pe ultima sută de metri

Firmele doljene mai au la dispoziţie doar două zile pentru a solicita sprijin financiar nerambursabil prin Schemele de ajutor de stat şi de minimis. Alocarea financiară pentru acestea este de 142 de milioane de euro.

Întreprinderile doljene (microîntreprinderi, întreprinderi mici, mijlocii şi mari) care vor să acceseze sprijin financiar prin Schemele de ajutor de stat şi de minimis ar trebui să se grăbească pentru a depune solicitările în acest sens. „Cererile de ajutor se completează şi se transmit exclusiv electronic prin sistemul informatic Actionweb, disponibil pe pagina de internet www.fseromania.ro, până la 31 martie 2010, ora 16.00“, a declarat Mihaela Mocanu, directorul coordonator al Organismului Intermediar Regional pentru Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane Regiunea Sud-Vest Oltenia (OIR POSDRU SV Oltenia).

55 de întreprinderi au solicitat lămuriri

Până în prezent, la nivelul regiunii de Dezvoltare Sud-Vest Oltenia, au cerut lămuriri cu privire la Ghidul Solicitantului pentru aceste scheme de ajutor aproximativ 55 de întreprinderi, dintre care 32 au fost din Dolj. Totuşi, întrucât cererile s-au depus on line, numărul celor care au solicitat sprijin în acest sens va fi comunicat la o dată ulterioară.

Alocare financiară de 142 de milioane de euro

Schemele de ajutor de stat şi de minimis sunt finanţate din Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) 2007-2013 şi conţin trei regimuri diferite de ajutor. Unul dintre acestea este ajutorul de minimis care subvenţionează costurile pentru informare, instruire şi investiţii în domeniul sănătăţii şi securităţii la locul de muncă. „Pentru perioada 2009 – 2010, la nivel naţional, pentru schema de ajutor de minimis este alocată suma de 24,9 milioane de euro. Valoarea proiectelor poate varia între 10.000 şi 200.000 de euro“, a adăugat Mihaela Mocanu.  
Celelalte două tipuri de ajutor vizează sprijin financiar cuprins între 10.000 şi două milioane de euro şi sunt reprezentate de ajutorul de stat pentru ocupare (subvenţionează costurile pentru ocuparea forţei de muncă, având alocată o sumă totală de 61,3 milioane de euro la nivel naţional, pentru perioada 2009-2010) şi ajutorul de stat pentru formare (subvenţionează costurile pentru formarea generală şi specifică, având alocată o sumă totală de 56,25 milioane de euro la nivel naţional pentru perioada 2009-2010). Durata de implementare a unui proiect în cadrul Schemelor de ajutor de stat şi ajutor de minimis este de maximum doi ani.

Noi măsuri de sprijin financiar

Chiar dacă termenul de depunere pentru solicitări de sprijin prin Schemele de ajutor de stat şi ajutor de minimis este la final, în următoarea perioadă se vor lansa noi sesiuni de depunere proiecte pe alte axe prioritare. Potrivit calendarului orientativ al lansării POSDRU, în aprilie s-ar putea lansa aproximativ toate măsurile din cadrul Axelor prioritare ale POSDRU. Dintre acestea, „Dezvoltarea şi implementarea măsurilor active de ocupare“ (cu o valoare cuprinsă între 50.000 şi 500.000 de euro), „Promovarea sustenabilităţii pe termen lung a zonelor rurale în ceea ce priveşte dezvoltarea resurselor umane şi ocuparea forţei de muncă“ (cu o valoare cuprinsă între 50.000 şi 500.000 de euro) şi „Dezvoltarea economiei umane“ (având o valoare cuprinsă între 500.000 şi 5.000.000 de euro) vor fi implementate prin OIR POSDRU.
În plus, în perioada 19 – 27 aprilie, potenţialii beneficiari de finanţare nerambursabilă pe POSDRU pot participa la o serie de sesiuni de instruire cu titlul „Calitate în scrierea propunerilor de Proiecte FSE“. Acestea vor fi organizate de OIR POSDRU SV Oltenia şi Asistenţa Tehnică în perioada 19 – 27 aprilie şi vizează îmbunătăţirea calităţii proiectelor, completarea corectă a cererii de finanţare şi oferirea de informaţii generale despre POS DRU. Sesiunile de instruire vor dura două zile şi vor fi organizate în Craiova, Târgu Jiu şi Drobeta Turnu Severin.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU