12 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCE Turceni va face economii de 9,2 milioane de lei cu şomajul tehnic

CE Turceni va face economii de 9,2 milioane de lei cu şomajul tehnic

Octavian Graure, directorul general al Complexului Energetic Turceni, a declarat că, în cazul în care se va aplica măsura şomajului tehnic şi la această unitate, se vor face economii în valoare de 9,2 milioane de lei. Şomajul tehnic se va aplica şi la CE Rovinari, la CET Craiova, dar şi la SNLO.

Astăzi, conducerea Complexurilor Energetice Rovinari şi Turceni se întâlneşte cu reprezentanţii sindicatelor pentru a stabili dacă ortacii din partea minieră de exploatare a celor două unităţi vor intra în şomaj tehnic vreme de două săptămâni. Potrivit lui Octavian Graure, directorul general al CE Turceni, măsura intrării în şomaj tehnic va fi aplicată din cauza faptului că unitatea trebuie să reducă din cheltuieli în perioada 29 martie – 4 aprilie, perioadă în care CE Turceni va funcţiona cu un singur grup energetic, iar depozitele de cărbune sunt încărcate la capacitate maximă. În şomaj tehnic vor intra 2.500 de salariaţi din Direcţia minieră şi aproximativ 200 de salariaţi din Direcţia Exploatare Transport şi Servicii, precum şi Exploatare energetică. Potrivit conducerii complexului energetic, economia estimată se ridică la trei milioane de lei (30 de miliarde de lei vechi), la care se adaugă contravaloarea transportului cărbunelui de către CFR, egală cu patru milioane de lei (40 de miliarde de lei vechi). De asemenea, prestatorii de servicii care-şi desfăşoară activitatea în cariere vor fi înştiinţaţi şi în perioada anunţată nu vor mai putea face revizii şi reparaţii la utilaje, ceea ce va duce la o economie de un milion de lei (zece miliarde de lei vechi). La toate acestea se mai adaugă 150.000 de lei, contravaloarea transportului salariaţilor de la şi la locul de muncă. „În total, în perioada programului de aşteptare, aşa cum se numeşte şomajul tehnic, Complexul Energetic Turceni va face o economie de 9,2 milioane de lei fără să afecteze drepturile băneşti ale angajaţilor. Subliniem că regimul de aşteptare se va declanşa conform legii şi Contractului Colectiv de Muncă, iar măsura va fi aplicată în toate cele trei complexuri – Turceni, Rovinari şi Craiova, precum şi în cadrul SNLO“, a declarat Octavian Graure.

La CE Rovinari nu au fost calculate încă economiile

Şeful Complexului Energetic Rovinari, Tiberiu Trotea, a afirmat că, în cazul în care se va aplica măsura şomajului tehnic, aceasta va fi văzută ca un act de solidaritate cu minerii din cadrul Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia (SNLO). „Vineri (astăzi – n.r.) avem întâlnirea cu sindicatele şi vom discuta şi această problemă, a posibilităţii intrării în şomaj tehnic vreme de două săptămâni. Stocul de cărbune este destul de mare. Încă nu a fost calculată suma care va fi economisită în cazul intrării în şomaj tehnic“, a spus Tiberiu Trotea. Măsura şomajului tehnic a fost luată prima dată de conducerea SNLO, care şi în cursul anului 2009 a aplicat-o. Anul acesta, cei 8.528 de angajaţi ai SNLO vor intra în şomaj tehnic în perioada 29 martie – 11 aprilie. Măsura este luată ca urmare a cererii scăzute de cărbune înregistrate în ultima perioadă. „Motivul principal al hotărârii de a-i trimite pe salariaţi acasă o perioadă este însă legat de scăderea treptată a livrărilor de cărbune către complexurile energetice şi către centralele termice. Este o măsură la care am apelat şi anul trecut de două ori şi am reuşit să mai facem economii. Ne-a ajutat să menţinem locurile de muncă şi să încheiem anul. În mod normal, livrările de lignit în această perioadă ar trebui să fie de peste 1,30 milioane de tone lunar, dar sunt în scădere încă de anul trecut“, a spus Daniel Burlan, directorul SNLO.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU