21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriEconomia bâjbâie în întuneric

Economia bâjbâie în întuneric

Firmele doljene nu au comenzi îmbucurătoare, blocajele financiare persistă, băncile nu deblochează piaţa creditelor, iar şomajul continuă să crească. Guvernatorul BNR vrea ştiri pozitive despre economie. Dar de unde să le luăm?

Economiştii de seamă ai ţării spun că România va ieşi din recesiune dacă două trimestre la rând vom avea creştere economică. Pentru că trimestrul patru al anului 2009 s-a încheiat cu deficit, sunt slabe speranţe ca economia să-şi revină din trimestrul al doilea al anului 2010. Mai ales că Agenţia Naţională de Ocupare a Forţei de Muncă (ANOFM) a publicat datele la finalul lui februarie cu un şomaj în creştere. La nivel local, economia nu dă semne de ieşire din criză. Cel puţin aşa stau lucrurile din punct de vedere  declarativ.

„Aşteptăm să se dezgheţe economia!“

Primele două luni ale anului 2010 nu au adus contracte spectaculoase pentru industriaşii doljeni, iar perspectivele nu sunt deloc „roz“. „Piaţa este în continuare blocată. Există blocaje financiare din care cu greu pot ieşi firmele, dar există şi lipsă de contracte, de comenzi. Lunile ianuarie şi februarie sunt dificile de obicei, dar anul acesta a fost şi mai rău. Rezultatele de pe ultimul trimestru din 2009 nu ne dau speranţe“, a precizat recent, pentru GdS, Virgil Boboc, preşedintele Patronatului UGIR 1903 pe zona Olteniei. „Rezultatele pe 2009 sunt proaste. Toată lumea se aştepta la o creştere economică pe trimestrul patru al anului trecut, dar a fost tot descreştere. Aşteptăm o revenire a pieţei, adică să se dezgheţe economia! Probabil că vom merge tot pe resurse proprii, nu vom apela la credite, pentru că piaţa este aşa cum este. Aşteptăm în aprilie şi rezultatele pe primul trimestru din 2010 şi sperăm să fie pozitive. Rămâne de văzut“, a spus Adrian Asan, director al unei firme ce activează în industria alimentară doljeană.
 
Veşti proaste în continuare

Guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu, a afirmat, la întrunirea pe care a avut-o luna trecută la Craiova cu mediul de afaceri şi cu cel financiar-bancar, că ar dori să vadă la televizor şi să citească în ziare ştiri pozitive despre economie. În opinia lui Isărescu, prezentarea de ştiri pozitive ar impulsiona deblocarea economiei într-un fel sau altul. Doar că cifrele din economie sunt negative. „Revigorare? Nu se simte nici o revigorare economică în această perioadă. Piaţa nu se mişcă, iar creditarea e blocată. În plus, nu se iau nici un fel de măsuri care să ajute în mod real economia. De exemplu, ordonanţa privind angajarea de şomeri are nişte condiţii greu de îndeplinit de mediul de afaceri. Puţine firme pot să angajeze şomeri“, a declarat ieri preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie (CCI) a judeţului Dolj, Ioan Vigaru. Reprezentantul mediului local de afaceri crede că nici perioada imediat următoare nu aduce mari schimbări „de bine“ în economie: „Nici trimestrul doi nu cred că va aduce schimbări în economie, pentru că nu avem pe ce să ne bazăm speranţele de mai bine“.  

Angajarea de şomeri: avantaj sau dezavantaj?

Programul „Prima Casă 2“, reducerea dobânzilor la creditele nou-acordate şi actul normativ privind angajarea de şomeri sunt printre puţinele aspecte care s-ar încadra în categoria de „ştiri pozitive“ din economie. În acest ultim caz, o ordonanţă de urgenţă se referă la facilităţile acordate firmelor care angajează şomeri. Premierul Emil Boc a afirmat săptămâna trecută că acest act normativ are menirea de a se crea în economie „cel puţin 50.000 de locuri de muncă“. Ordonanţa prevede ca firmele care angajează şomeri să fie scutite de plata contribuţiei la asigurările sociale pentru aceştia pe o perioadă de şase luni, însă obligă agenţii economici să-i ţină în funcţii pe noii angajaţi cel puţin un an. Angajatorii care vor să beneficieze de prevederile ordonanţei în cauză sunt obligaţi să creeze locuri de muncă noi şi nu au voie să angajeze şomeri pe posturile rămase vacante în ultimele 12 luni. Firmele care angajează şomeri trebuie să nu mai facă disponibilizări. În caz contrar, plătesc la stat asigurările sociale pentru care au fost scutite. Aşa spune articolul 4 din OUG nr. 13/2010: „Angajatorii care, potrivit prevederilor prezentei ordonanţe de urgenţă, au beneficiat de scutirea de la plata contribuţiilor de asigurări sociale şi care, în perioada cuprinsă între data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă şi data expirării celor 12 luni prevăzute la art. 1 alin. (1), efectuează şi alte concedieri, pentru motive care nu ţin de persoana salariatului, sunt obligaţi să achite contribuţiile de asigurări sociale de care au fost scutiţi“. Reprezentanţii mediului de afaceri craiovean spun că, din cauza condiţiilor greu de îndeplinit, sunt slabe şanse ca actul normativ să poată fi pus în aplicare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

7 COMENTARII