6.7 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriDoar 30-40 kilometri de autostradă

Doar 30-40 kilometri de autostradă

În urma întâlnirii cu grupul PD-L din Camera Deputaţilor, ministrul transporturilor, Radu Berceanu, a afirmat că anul acesta ar putea fi finalizaţi din punct de vedere tehnic,100 km de autostradă, dar, din punct de vedere financiar, doar 30-40 km.
Berceanu a spus că parlamentarii PD-L au avut multe întrebări la care a încercat să răspundă, toate fiind legate de reparaţiile drumurilor, a străzilor şi de construirea autostrăzilor.
„Un răspuns scurt: avem prea puţini bani (…) Avem 1,2% din PIB pentru întreg ministerul, iar alte ţări dau aproape 5%. Atât avem, atât putem să facem“, a spus el.
Întrebat câţi kilometri de autostradă se vor realiza anul acesta, Radu Berceanu a arătat că ministerul are de ales să dea fonduri la mai multe lucrări care trebuie să continue sau să concentreze o sumă mai mare de bani într-o anumită zonă şi să termine nişte porţiuni.
„Din punct de vedere tehnic, am putea face 100 km de autostradă.
N-am putea să terminăm 150 de kilometri, oricâţi bani am avea, pentru că nu avem lucrările chiar atât de avansate. Din punct de vedere financiar, probabil am putea să terminăm 30-40 de kilometri dacă am concentra toţi banii pe care îi avem pentru domeniul ăsta numai acolo unde putem termina. La cum e croit bugetul, avem puşi bani şi pe lucrări care nu se termină, dar care trebuie să avanseze, mai ales că trebuie cofinanţate fonduri europene“, a precizat Berceanu.
La jumătatea lunii decembrie a anului trecut, ministrul era ceva mai optimist, susţinând că se pot construi chiar şi 200 km de autostradă „dacă vin vremuri mai bune“.
„Dacă or să vină şi vremuri mai bune din punct de vedere economic şi Ministerul Transporturilor va avea ceva mai mulţi bani, o să arătăm că într-adevăr se pot face 200 km de autostradă pe an. Noi şi anul ăsta, chiar dacă am inaugurat doar 42 km, puteam să facem încă aproape 100 km de autostradă. Dacă aveam banii necesari de la începutul anului, să terminăm porţiunea de autostradă Bucureşti – Ploieşti, minus o porţiune care e în interiorul Bucureştiului şi nu sunt luate nişte decizii de municipalitate cum să fie străzile pe acolo, descărcarea traficului de pe autostradă, 50 km se puteau adăuga, deci se făceau 92. Am mai făcut vreo 6 km de autostradă la o centură ocolitoare la nivel de autostradă, ar fi 97, şi puteam să facem de pe porţiunea 3C la Oradea, la ieşirea din ţară, pe autostrada Transilvania, 34 km“, a explicat Berceanu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

11 COMENTARII