15.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriBoc le-a cerut celor din MAI să-şi identifice corupţii înaintea DNA

Boc le-a cerut celor din MAI să-şi identifice corupţii înaintea DNA

Premierul Emil Boc le-a cerut celor din Ministerul Administraţiei şi Internelor, joi, în cadrul şedinţei de bilanţ a acestei instituţii, să-şi facă ordine printre corupţi înainte de a interveni Direcţia Naţională Anticorupţie şi instanţele de judecată.

Emil Boc a arătat joi, în şedinţa de bilanţ a Ministerului Administraţiei şi Internelor, că încă mai sunt probleme în ceea ce priveşte corupţia şi integritatea. „Trebuie să spunem lucrurilor pe nume, ne-o spun şi europenii, ne-o spun şi românii, încă mai avem probleme la acest capitol şi depinde de stat, prin autorităţile sale, ca această problemă, a corupţiei, să fie diminuată. Suntem într-un plin mecanism de verificare europeană. Până România nu va ajunge în UE ca stat cu drepturi depline, fără nici un mecanism de verificare, nici unul dintre noi nu trebuie să avem linişte, pentru că de ceea ce facem noi, fiecare dintre noi, depinde şi soarta României, şi soarta fiecărui român, în ţară şi în străinătate“, a declarat Emil Boc.
„Am observat, într-adevăr, şi din declaraţiile şefului DNA, o creştere a numărului de investigaţii cu privire la cei care sunt puşi să aplice legea şi, în loc s-o aplice, n-o respectă. Cerinţa mea expresă către dumneavoastră ar fi să vă faceţi ordine înainte de a veni DNA şi instanţele de judecată“, a subliniat premierul.
Direcţia Generală Anticorupţie din MAI lucrează la un proiect de act normativ prin care testul de integritate să fie reglementat disciplinar, iar pedepsele să ajungă până la demiterea angajatului corupt, a declarat, într-un interviu acordat NewsIn săptămâna trecută, şeful DGA, chestorul Liviu Popa.
„Direcţia Generală Anticorupţie elaborează un proiect prin care sperăm să fie legalizat testul de integritate, astfel că orice angajat MAI care a săvârşit o faptă de corupţie să poată fi sancţionat şi disciplinar până la demitere. Acest proiect ar însemna reglementarea transparentă a testului de integritate printr-un act normativ care să sancţioneze în disciplinar funcţionarul care primeşte bunuri, bani sau alte foloase, cu ocazia aplicării testului de integritate. Din această perspectivă, sancţiunea ar urma să se aplice gradual, de la sancţiunile mai uşoare – mustrare scrisă, pentru un cocoş, o găină ori alte găinării de acest fel – până la destituirea din minister, pentru fapte, dar şi comportament de gravitate ceva mai ridicată“, a explicat Popa.
Şeful DGA a precizat că, în prezent, există în lucru peste 1.000 de verificări pentru fapte de corupţie în rândul angajaţilor Ministerului Administraţiei şi Internelor.
La rândul său, şeful Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Daniel Morar, a afirmat, joi, în şedinţa de bilanţ a MAI, că este indicat ca un astfel de act normativ să fie elaborat şi cu consultarea instituţiei pe care o conduce. „Testele de integritate ar trebui să se supună CEDO. Este o problemă sensibilă şi dacă vreţi să folosiţi testele de integritate doar pentru sancţiuni disciplinare, trebuie să aveţi în vedere mijloacele de probă pe care le folosiţi“, a declarat Morar.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

12 COMENTARII