21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriDoljenii nu se înghesuie la sprijinul pe suprafaţă

Doljenii nu se înghesuie la sprijinul pe suprafaţă

Deşi pot solicita sprijinul pe suprafaţă încă de luni, fermierii doljeni nu se înghesuie încă la centrele APIA din judeţ. Până în prezent, doar aproximativ 7,6% din fermi-erii programaţi au depus cereri în acest sens.

Începând de luni, fermierii doljeni pot solicita sprijinul pe suprafaţă aferent anului 2010. Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) este în plină campanie de primire a cererilor de plată pentru schemele/măsurile de sprijin pe suprafaţă. Chiar dacă este una dintre puţinele măsuri de sprijin active până acum în agricultură, doljenii procedează ca şi în anii trecuţi şi lasă depunerea cererilor pe ultima sută de metri. „Până la 2 martie, fermierii doljeni au depus 170 de cereri“, a declarat Veronica Cocoşilă, directorul coordonator al APIA Dolj. Asta în condiţiile în care, în cele două zile ale campaniei, fuseseră programaţi să-şi depună cererile 2.230 de fermieri. Delăsarea nu este însă singurul motiv pentru care doar aproximativ 7,6% din cereri au fost depuse. Au existat cazuri în care cererile de plată nu au putut fi generate din cauza faptului că la fermierii respectivi existau anumite probleme la dosar (este, în general, vorba despre fermierii care au fost selectaţi la teledetecţie). În câteva zile însă, şi aceştia îşi vor putea depune cererile fără probleme. Totuşi, sfatul reprezentanţilor APIA Dolj este ca fermierii să se prezinte la centrele APIA la data la care au fost programaţi, pentru a se evita aglomeraţia şi întârzierea la depunere. „Este important ca progamările să fie respectate atât pentru eficientizarea campaniei, cât şi pentru evitarea de către fermieri a penalităţilor“, a adăugat Veronica Cocoşilă.

Depunerea cererii de plată, fără penalităţi, se face în intervalul 1 martie – 17 mai

Pentru a beneficia de acest ajutor, fără penalităţi, fermierii trebuie să depună o singură solicitare la sediile Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) în intervalul 1 martie – 17 mai 2010. Depunerea cererii de plată în intervalul 18 mai – 11 iunie 2010 va atrage după sine penalităţi de 1% pentru fiecare zi lucrătoare de întârziere. „După data de 11 iunie 2010, cererea de sprijin nu mai este admisă la calculul plăţii pentru anul în curs“, a precizat Veronica Cocoşilă.

Cine beneficiază de acest sprijin?

Beneficiarii măsurilor de sprijin pe suprafaţă pot fi persoanele fizice şi/sau juridice care exploatează terenul agricol pentru care solicită plata, în calitate de proprietari, arendaşi, concesionari, administratori în cadrul asociaţiilor în participaţiune etc. Dacă proprietarul a dat terenul în arendă, l-a concesionat sau l-a închiriat, sprijinul financiar pe suprafaţa respectivă va fi acordat celui care lucrează terenul. „Precizăm că sunt eligibile la plată exploataţiile cu suprafaţa de cel puţin un hectar, formate din parcele agricole cu suprafaţa de cel puţin 0,3 hectare. În cazul viilor, livezilor, culturilor de hamei, pepinierelor pomicole, pepinierelor viticole, arbuştilor fructiferi, suprafaţa minimă a parcelei trebuie să fie de cel puţin 0,1 hectare“, a adăugat Veronica Cocoşilă. Pentru campania 2010, România beneficiază de o alocaţie financiară de 729,8 milioane de euro pentru plata unică pe suprafaţă (SAPS), ceea ce reprezintă circa 81 de euro pentru un hectar. Pentru campania 2009, România a beneficiat de o alocaţie financiară de 618,1 milioane de euro pentru plata unică pe suprafaţă (SAPS), ceea ce reprezintă aproximativ 71 de euro pentru un hectar.

Se poate completa declaraţia pe suprafaţă de acasă

Începând de anul acesta, fermierii pot completa de acasă, electronic, documentaţia necesară pentru sprijinul pe suprafaţă. Pe baza unui nume de utilizator şi a unei parole de acces furnizate de APIA, fermierul accesează aplicaţia IPA on line şi completează electronic declaraţia de suprafaţă. Unul dintre avantajele utilizării IPA on line constă în faptul că fermierul nu mai are nevoie de hărţi pe hârtie. Mai mult, în urma digitizării parcelei, sistemul măsoară şi afişează suprafaţa digitizată, iar pentru a verifica localizarea corectă a parcelei, solicitantul poate utiliza un instrument de măsurat. „Până acum, aproximativ 100 de fermieri (dintre care 30-40% mici fermieri) au solicitat deja userul şi parola pentru a completa electronic declaraţia de suprafaţă“, a spus Veronica Cocoşilă, dar nici unul dintre ei nu a depus deocamdată cererea de sprijin.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII