Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu, spune, într-un scurt interviu acordat GdS, în exclusivitate, cu prilejul dezbaterii organizate joi la Craiova, având ca temă „Rolul băncilor şi al cercurilor de afaceri în efortul de ieşire din criză“, că avem nevoie de ofertă internă pe piaţă şi că exporturile sunt aşteptate.
Reporter: Ce este mai periculos pentru România: faptul că băncile nu mai acordă credite sau că gradul de îndatorare al celor care au contractat deja credite este din ce în ce mai mare?
Adrian Vasilescu: Periculos este un cuvânt prea dur. Restanţele la credite nu au ajuns la o cotă de pericol. Chiar dacă erau de trei ori mai mari, tot nu se ajungea la pericol. Băncile au acordat anul trecut credite, în special statului. Anul acesta, cerinţa fundamentală este ca băncile să iasă în piaţă cu credite.
Rep.: La ce să ne aşteptăm de la economie anul acesta?
A.V.: Economia poartă mai multe războaie, iar unul dintre ele este cel psihologic. Pentru 2010 sper să ieşim din recesiune, iar pentru anii viitori văd România ca pe o ţară aşezată geostrategic la vest de Marea Neagră şi în care se va investi foarte mult.
Rep.: Va îndeplini România condiţiile să adere la zona euro în 2015?
A.V.: În acest moment ne pregătim să trecem la euro. Ne pregătim pentru că deficitul bugetar trebuie să fie sub 3%. Tocmai că în 2008 şi 2009 deficitul a fost peste normativă şi de aceea trebuie să tragem ca în 2015 să intrăm în zona euro.
Rep.: Care sunt cele mai complexe probleme ale băncilor pe piaţa românească în această perioadă, în condiţiile în care, anul trecut, 22 de bănci din 40 au înregistrat pierderi?
A.V.: BNR are un regulament de creditare pentru persoanele fizice, regulament pe care băncile îl consideră prea drastic. BNR spune că este în conformitate cu legile prudenţiale şi cu cerinţa Comisiei Europene de a nu se ajunge la supraîndatorare.
Rep.: Există voci care spun că unele bănci străine care activează în România nu vor mai împrumuta statul român, pe motiv că s-ar expune prea mult pe un singur debitor.
A.V.: Eu nu cred aşa ceva. Una este să discute pe holuri sau mai ştiu eu pe unde şi alta este să se aşeze la masa tratativelor, la masa discuţiilor cu preşedinţii acelor bănci. Eu cred că vor împrumuta în continuare statul.
Rep.: Cum poate fi redusă inflaţia?
A.V.: Aici sunt două aspecte. În primul rând, inflaţia şi-a luat avânt în perioada în care şi consumul şi-a luat avânt. De aceea, cea mai eficace armă antiinflaţionistă este oferta de bunuri şi servicii internă. Dacă atunci când se va relua consumul vom apela tot la bunuri şi servicii din import nu este bine. Este nevoie de o ofertă internă. În al doilea rând, exporturile sunt foarte importante. În acest context, abia aşteptăm să înceapă producţia la Ford şi totodată exporturile.
Adrian Vasilescu a încheiat cu un mesaj pentru olteni: „Pofta de consum să fie egală cu pofta de muncă!“.