24.3 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCJ Dolj, ambiţii şi neputinţe în 2010

CJ Dolj, ambiţii şi neputinţe în 2010

Odată cu aprobarea bugetului pe 2010 în şedinţa de mâine, Consiliul Judeţean Dolj vrea să îşi achite datoriile pentru execuţia unor lucrări de anul trecut şi să pună în execuţie câteva proiecte noi. Pentru multe alte proiecte însă, cum e conducta de gaze Craiova – Băileşti – Calafat, în acest an nu are bani.

Câteva milioane de lei bune se duc în acest an pentru achitarea resturilor de plată la investiţiile demarate de Consiliul Judeţean Dolj în anii trecuţi. 389.000 de lei, spre exemplu, reprezentând un rest de plată, se duc pe lucrările de împrejmuire şi ridicare a zidului de pe strada General Dragalina din municipiul Craiova. Lucrările de la spitalul de pneumofiziologie de la Leamna nu au fost nici acestea achitate în întregime. CJ Dolj trebuie să scoată din buzunar alte 314.000 lei în acest an. Locul în care a fost ridicată clădirea destinată Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Dolj trebuie împrejmuit, e nevoie de porţi, de garaje şi de alte amenajări, spun cei din conducerea consiliului judeţean, motiv pentru care au „prins“ în buget 170.000 de lei pentru acest obiectiv. De trei ori mai mulţi bani publici se duc pe lucrările de reabilitare ale podului de pe DJ 552, la Bucovăţ, căruia îi e destinată suma de 456.000 de lei. Tot pe lista de investiţii propuse în acest an se găseşte un studiu de trafic privind transportul judeţean de persoane, în valoare de 118.000 de lei, execuţia lucrărilor la staţia de epurare de la Melineşti, unde au fost alocaţi 655.000 de lei, un centru medical care se vrea amenajat pe strada Siretului din Craiova cu 1.500.000 de lei sau sistemul de alimentare cu apă a Parcului Industrial, proiect „alimentat“ de bugetul judeţului cu 700.000 de lei. De asemenea, proiectul incubatorului de afaceri din Dolj „arde“ 550.000 de lei în acest an în contul alimentării cu gaze naturale.

Gazoductul se „înfundă“

Dat fiind şi bugetul sărac al judeţului din acest an, o serie de proiecte au fost trecute pe linie moartă. Cele şapte unităţi medico-sociale din judeţ trebuie să îşi ia gândul de la reabilitarea termică anunţată pentru acest an. Le rămâne să spere că se va implementa proiectul sistemului de încălzire pe baza panourilor solare, pentru care CJ Dolj a dat deoparte 1.180.000 de lei, reprezentând cofinanţarea de 2%. De asemenea, nu se mai face în acest an conducta de gaze Craiova – Băileşti – Calafat, proiectul care ar fi trebuit să rezolve problema încălzirii pe timp de iarnă a oraşului-port. „Ne-am dori şi ne gândim să facem investiţii pentru cei 130 de kilometri de conductă de gaze. Proiectul este prins în buget doar ca poziţie“, a declarat vicepreşedintele economic al CJ Dolj, Dan Mogoş. A se citi „nu sunt bani“. Fonduri aşteaptă şi proiectul de reabilitare a clădirilor de pe strada Jieţului, una dintre acestea adăpostind Şcoala Populară de Arte. În categoria „e criză şi nu avem bani“ intră în acest an şi staţiile de epurare din Amărăştii de Jos, Cetate, Sadova, Bechet şi Pleniţa. Proiectele de construire a staţiilor se amână pe termen nedefinit.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS