8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriIncidente majore de plăţi în 2009

Incidente majore de plăţi în 2009

Sumele refuzate la plată cu bilete la ordin şi file cec au fost uriaşe în 2009, din cauza blocajelor financiare în care se află companiile. În ianuarie 2010 a scăzut numărul refuzurilor, dar specialiştii spun că oamenii de afaceri au avut lichidităţi mai mari în decembrie. Este doar o chestiune temporară, blocajele nu s-au „evaporat“.

Incidentele de plăţi cu instrumente de debit, în special bilete la ordin şi cecuri, au crescut pe parcursul anului 2009 faţă de 2008 din cauză că anul trecut au existat cele mai mari blocaje de plăţi între agenţii economici. Firmele nu au avut bani în conturi la scadenţa respectivelor instrumente de plată, astfel că la începutul acestui an circa 1.000 de agenţi economici se aflau în incidenţă bancară în toată ţara, adică nu mai au voie o perioadă să emită file cec. Sumele refuzate la plată din lipsa disponibilului în cont au atins maximul în luna octombrie a anului trecut, ajungând la peste un miliard de lei, faţă de o medie de 700 de milioane de lei pe lună în restul anului. Îngrijorător este faptul că, pe termen scurt, nu se întrevăd soluţii de deblocare a plăţilor dintre clienţi şi furnizori. „Faţă de anii anteriori, în 2009, incidentele de plăţi cu bilete la ordin şi cecuri au avut un trend ascendent“, a spus directorul Fondului Local de Garantare Craiova, filială a Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), Gheorghe Lăpădat. Practic, o firmă care nu şi-a primit banii de la clienţi nu poate să-şi plătească furnizorii. Aceştia nu-şi pot plăti, la rândul lor, furnizorii şi/sau salariaţii şi de aici tot felul de blocaje. Înainte de criză, partenerii de afaceri aveau ca termene de plată, în medie, 30 de zile. Anul trecut, termenele au urcat la 60, 90 şi chiar 120 de zile. În prezent, se încearcă reducerea termenelor cât mai mult, chiar şi la şapte zile, sau furnizorii cer plata în avans, spun specialiştii din piaţă.

În ianuarie s-au mai domolit incidentele

În debutul anului curent, incidentele de plăţi s-au diminuat considerabil. Specialiştii spun că fenomenul nu mai este de amploare din cauza reducerii activităţii economice în ianuarie faţă de decembrie. „În nici un caz nu s-au cuminţit agenţii economici, ci în ianuarie volumul activităţii este mai mic, pe de o parte, iar pe de altă parte, companiile au avut disponibilităţi băneşti în decembrie şi şi-au putut onora la timp plăţile către clienţi sau furnizori“, susţine un bancher din cadrul BRD. Bancherul amintit este de părere că societăţile care nu şi-au putut încasa banii de la clienţi şi-au urcat pierderile comerciale de la 1% din cifra de afaceri, cât era anii anteriori, la 3-4% în această perioadă de criză, tocmai din cauza blocajelor care se ţin lanţ între firme. La cifre mari de afaceri, pierderea este semnificativă. Insolvenţa a condus din plin la accentuarea respectivelor blocaje între agenţii economici. „În ianuarie a scăzut volumul refuzurilor la plată, pe de o parte din cauza volumului redus al activităţii specific perioadei, iar pe de altă parte, din cauză că a avut loc o triere a IMM-urilor anul trecut, în sensul că multe au intrat în insolvenţă. Problema este că volumul activităţii lor s-a redus la 20-30% din ceea ce făceau înainte“, a precizat Lăpădat.

Biletele la ordin, cele mai expuse

Cifrele centralizate de BNR de la toate băncile comerciale din ţară arată că biletele la ordin sunt instrumentele de plată cel mai des refuzate la plată. BNR informează că biletele la ordin deţin „supremaţia“ şi în cazul incidentelor majore de plăţi, dar cu o oarecare scădere în ianuarie faţă de decembrie. De exemplu, în decembrie au fost înregistrate incidente majore în sumă de 774 de milioane de lei, corespunzătoare unui număr de peste 34.000 de bilete la ordin, iar în ianuarie 2010 sumele astfel refuzate la plată s-au cifrat la 437 de milioane de lei (doar incidentele majore), pentru 23.700 de bilete la ordin.  

Cecurile fără acoperire persistă şi în 2010

Sumele refuzate la plata cu file cec au rămas la începutul acestui an aproximativ la acelaşi nivel cu luna decembrie a anului trecut, în jurul cifrei de 51,6 milioane de lei, deşi numărul cecurilor emise fără să existe disponibil în cont a scăzut la 1.821 de astfel de instrumente, de la 2.581 în decembrie. Astfel că, la finalul lui 2009, erau în interdicţie bancară circa 1.000 de firme, adică banca la care firmele îşi au deschise conturile le interzice să emită file cec timp de un an, după ce au emis astfel de instrumente fără să aibă disponibil. O astfel de faptă are chiar iz penal, iar criza financiară a făcut ca firme bune-platnice să intre în diverse incidente şi interdicţii (CIP) din cauză că, la rândul lor, nu şi-au recuperat creanţele de la terţi.

Termenele de plată, din ce în ce mai strânse

Din cauza blocajelor financiare aproape fără ieşire, furnizorii de materii prime şi materiale le cer firmelor fie să achite cu bani gheaţă (lucru aproape imposibil la valori importante), fie să plătească la termene din ce în ce mai reduse, susţine un bancher de la BRD. „Companiile cunosc ce trebuie să facă: să fie extrem de prudente. Adică să nu se expună pe un singur client sau pe un singur furnizor, ci să aibă mai mulţi dintre cei mai serioşi, pentru a evita blocajele“, a spus bancherul respectiv.

Faţă de anii anteriori, în 2009, incidentele de plăţi cu bilete la ordin şi cecuri au avut un trend ascendent“.

Gheorghe Lăpădat, directorul Fondului Local de Garantare Craiova

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII