30.3 C
Craiova
sâmbătă, 8 august, 2020
Știri de ultima oră Bani & Afaceri Consultaţii doar pe bază de programări telefonice

Consultaţii doar pe bază de programări telefonice

Începând cu prima zi a lunii aprilie, medicii de familie vor acorda consultaţii medicale doar pe baza unei programări telefonice, făcută cu cel puţin 24 de ore înaintea datei dorite, informează reprezentanţii Ministerului Sănătăţii.

Cseke Attila, ministrul sănătăţii, a semnat ieri ordinul care aprobă măsuri de eficientizare a activităţii la nivelul asistenţei medicale ambulatorii.
„Noile măsuri luate de Ministerul Sănătăţii vor creşte calitatea actului medical, dar şi satisfacţia pacientului. Vrem să modificăm comportamentul şi mentalitatea furnizorului de servicii medicale în ceea ce priveşte respectul pentru pacient, dar şi percepţia bolnavului faţă de condiţiile în care se realizează actul medical. Prin introducerea acestei măsuri simple de programare a serviciilor medicale va creşte accesibilitatea bolnavilor la asistenţa medicală în ambulatoriu“, a declarat Attila.
Începând cu prima zi a lunii aprile, medicii din cabinetele de asistenţă medicală primară, ambulatoriu de specialitate, inclusiv specialităţile paraclinice şi medicină dentară şi din cele de asistenţă medicală de recuperare vor fi obligaţi să acorde servicii medicale pe baza unei programări telefonice, sau prin alte mijloace, efectuată cu cel puţin 24 ore înainte de data dorită. Cabinetele medicale trebuie să afişeze la loc vizibil numărul de telefon la care se pot efectua programările.
De la prevederile actului normativ fac excepţie cazurile de urgenţă medicală, dar şi cabinetele din mediul rural, în localităţile unde, din cauza lipsei mijloacelor tehnice necesare, nu există posibilitatea efectuării programărilor. De asemenea, fac excepţie şi serviciile medicale paraclinice recomandate bolnavilor care au consemnat pe biletul de trimitere un diagnostic prezumtiv sau cert de afecţiune acută. „Este o măsură de eficientizare cât se poate de civilizată“
Potrivit proiectului, care a fost publicat pe site-ul Ministerului Sănătăţii, în situaţia în care bolnavul sau cabinetul medical nu pot respecta data şi ora programate, va exista obligaţia de a anunţa cu cel puţin o zi înainte de data stabilită pentru programare.
Contactaţi de NewsIn la sfârşitul lunii ianuarie, reprezentanţii medicilor de familie au declarat că iniţiativa, care la acel moment era în stadiul de proiect, este binevenită. „Este necesar să se facă programări, telefonice sau prin alte mijloace, pentru ca pacientul să nu mai fie nevoit să aştepte la cabinet. Este o măsură de eficientizare cât se poate de civilizată. Rămâne să analizăm cu atenţie care sunt obligaţiile în acest sens care sunt impuse prin ordinul ministrului publicat pentru dezbatere“, a precizat secretarul general al Asociaţiei Medicilor de Familie din Bucureşti, dr. Sandra Alexiu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Coronavirus: Rusia raportează peste 5.200 de noi cazuri de...

Autorităţile ruse au raportat sâmbătă 5.212 de...

ȘTIRI GdS

Drama unei femei. Banca o execută silit și la...

Pentru un împrumut de 6.901 lei contractat de la o banca, o craioveancă a plătit prin executare silită suma de 9.400 lei. La doi ani după ce s-a încheiat respectivă executare, femeia s-a mai trezit cu o executare pentru același credit, pentru încă 6.245 de lei. Cum a fost posibil că după ce achita prin poprire sumele datorate inițial, debitoarea a mai datorat băncii încă o suma, aproape la fel de mare că împrumutul inițial?

Ion Răcăreanu, primarul Brădeştiului, un exemplu pentru administraţia publică...

Odată la patru ani, un nou val de aleşi locali aduce speranţa în localităţile României. Primari cu state vechi sau nou-veniţi, toţi...

Indicele ROBOR, la cel mai mic nivel din ultimele...

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, a scăzut joi de la...

Tramvaie și autobuze noi în Craiova, din fonduri europene

17 tramvaie moderne și 30 de autobuze electrice vor completa flota craioveană de mijloace de transport public. Tramvaie...

Cu cât au plătit mai puțin la ANAF firmele...

Firmele doljene și-au plătit, în mare parte, la timp impozitele și taxele către stat. Totuși, față de aceeași perioada a anului trecut, încasările Fiscului doljean au scăzut cu 43,5 de milioane de lei în iulie, ceea ce reprezintă o scădere cu doar 12% față de luna similară din 2019. Situația nu este alarmantă. Care sunt motivele scăderii veniturilor la buget.

Derulare proiect „Dezvoltarea activitatii in cadrul ROCONIS TRANS CONSTRUCT...

SC ROCONIS TRANS CONSTRUCT SRL, cu sediul în Municipiul Craiova, România, Strada Electroputere, Nr.6, Bloc M47, Ap.5,...