17 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriBombă fiscală: impozitul pe profit a crescut cu 3,5 la sută

Bombă fiscală: impozitul pe profit a crescut cu 3,5 la sută

Firmele sunt nevoite să plătească anul acesta impozit pe profit anticipat, mai mare cu 3,5% faţă de cel achitat pentru 2009, din cauză că executivul a actualizat impozitul cu indicele de inflaţie. Societăţile care au fost pe pierdere şi au plătit forfetarul anul trecut acum trebuie să dea la stat cu 3,5% mai mulţi bani. „Asta ne mai lipsea!“, susţin reprezentanţii mediului de afaceri.

Guvernanţii au făcut tot posibilul să găsească reţeta pentru a creşte impozitele. Nu au mărit TVA, nu au crescut cota unică (16%), ci pur şi simplu au majorat „din pix“ impozitul pe profit în anul 2010, introducând în legea bugetului de stat pe anul curent două chestiuni noi, menite să bulverseze mediul de afaceri. Potrivit noii legislaţii fiscale – art. 34 din Codul Fiscal – firmele vor plăti impozitul pe profit în cuantum mai mare decât anul trecut cu 3,5%, iar impozitul respectiv se va achita anticipat, nu realizat, cum era până acum. Găselniţa guvernanţilor pune pe jar firmele care, pe lângă problemele legate de piaţa de desfacere, trebuie să facă faţă şi impozitelor mărite. Ministrul finanţelor publice, Sebastian Vlădescu, a emis Ordinul nr. 200/2010, apărut luni, 15 februarie, în Monitorul Oficial al României, potrivit căruia impozitul pe profit datorat de firme pe anul 2010 se actualizează cu indicele de inflaţie. Adică, impozitul pe profit creşte cu 3,5%. Mediul de afaceri este afectat în totalitate de măsura fiscală, indiferent dacă firma este pe profit sau pe pierdere. Cu toţii vor plăti mai mult decât în 2009. Până acum plăţi anticipate în contul impozitului pe profit, actualizate cu indicele inflaţiei, au existat doar pentru unităţile bancare, iar acum legiuitorul a extins măsura fiscală la toate firmele din România.

Impozitul pe 2010: şi anticipat, şi umflat

Statul nu doar a crescut artificial impozitul pe profit, ci obligă firmele să facă plăţi anticipate la nivelul celor de anul trecut, chiar dacă în 2010 nu mai au aceleaşi afaceri. Societăţile vor achita impozitul anticipat la fiecare trimestru, calculat la nivelul celui din anul 2009.
„Termenele de plată rămân aceleaşi ca şi anul trecut, doar că se va plăti anticipat la fiecare trimestru, în cuantum de o pătrime din impozitul pe profit aferent anului anterior şi actualizat cu indicele de inflaţie de 3,5%“, a precizat directorul coordonator adjunct al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Dolj, Mihai Antonescu.

Firmele cu pierdere plătesc mai mult

Povara fiscală cea mai mare va fi purtată de societăţile care anul trecut au fost pe pierdere. Potrivit legislaţiei, acestea au achitat anul trecut impozitul minim (forfetar), chiar dacă nu au avut profit. Anul acesta, societăţile în cauză vor fi nevoite să plătească şi forfetarul de anul trecut, şi majorarea de 3,5% aferentă indicelui de inflaţie şi să îşi acopere şi pierderile din 2009. Dacă nu cumva intră în faliment între timp. Creşterea impozitului ar putea determina societăţile pe pierderi fie să tragă obloanele, fie să concedieze din personal. Reprezentanţii mediului de afaceri au reacţionat prompt.
„Ce să mai concedieze, că au ajuns firme din Dolj să lucreze doar cu patronii. Nu mai au angajaţi. I-au concediat anul trecut. Măsura aceasta legislativă descurajează total mediul de afaceri. În nota de fundamentare a Ordonanţei nr. 34/2009 se preciza că 39% din firmele din România au pierderi. Un calcul simplu arată că statul ar fi trebuit să încaseze minimum 660 de milioane de lei numai de la firmele cu pierderi, dacă luăm în calcul că în ţară sunt aproape un milion de firme. Acum, aceste societăţi cu pierdere vor fi nevoite să plătească şi mai mult“, a precizat Ioan Vigaru, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie (CCI) a judeţului Dolj. Referindu-se la creşterea rapidă a impozitului cu 3,5%, Vigaru a spus: „Este o măsură menită să «încurajeze» mediul de afaceri. Este exact ce le lipsea firmelor în această perioadă“.

Statul nu plăteşte dobândă

Directorul adjunct al Fiscului doljean a mai spus că regularizarea se va face anul următor, astfel că persoanele juridice care vor plăti anticipat în 2010 mai mult decât impozitul pe profit efectiv aferent anului în curs vor beneficia de regularizare şi ar trebui ca statul să le restituie banii sau să le compenseze sumele anticipate cu alte datorii către stat. În felul acesta, firmele trebuie să plătească la stat sume mai mari decât anul trecut, indiferent de cum le merg afacerile în 2010. În plus, statul nu le oferă nici un fel de dobândă acelor companii cărora le încasează mai mulţi bani decât ar trebui.
„Pentru firmele profitabile, acest ordin al ministrului va fi un impediment pentru că banii vor fi încasaţi şi anticipat, şi cu 3,5% mai mult decât anul trecut. Iar banii vor sta în conturile statului până anul viitor. Este clar în legislaţie că statul nu va plăti firmelor nici un fel de dobândă pentru banii respectivi încasaţi în plus“, a precizat Adrian Asan, directorul companiei doljene Top Gel.

Societăţile mari plătesc mai mult
Buticurile de la colţul străzii sau firmele mici de prestări servicii care au avut profituri neînsemnate plătesc sume mici în plus la stat anul acesta, dar firmele mari, cu cifre de afaceri uriaşe, simt în conturi destul de bine creşterea impozitului pe profit cu 3,5%. De exemplu, o companie care a plătit anul trecut impozit pe profit de 100.000 de lei este obligată ca în 2010 să achite la Fisc 103.500 de lei, dintr-un foc.

Ce să mai concedieze, că au ajuns firme din Dolj să lucreze doar cu patronii. Nu mai au angajaţi. I-au concediat anul trecut. Măsura aceasta legislativă descurajează total mediul de afaceri“.

Ioan Vigaru, preşedintele CCI Dolj

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

33 COMENTARII