32.5 C
Craiova
joi, 6 august, 2020
Știri de ultima oră Bani & Afaceri La primăria săracă nici banii nu trag

La primăria săracă nici banii nu trag

Mai multe primării din Dolj riscă să rămână la jumătatea anului fără bani pentru salarii şi plata cheltuielilor de funcţionare. Este estimarea conducerii executive a Consiliului Judeţean Dolj, care va propune spre aprobare săptămâna viitoare bugetul pe 2010.

Săptămâna viitoare, în ultima zi de joi a lunii, va avea loc şedinţa ordinară a Consiliului Judeţean (CJ) Dolj, în care este propus spre aprobare bugetul propriu al instituţiei, al instituţiilor subordonate acesteia, dar şi cotele defalcate din impozitul pe venit şi din sumele defalcate din TVA repartizate primăriilor doljene, reprezentând 20% din fonduri şi destinate cofinanţării investiţiilor. CJ Dolj împarte celor 111 localităţi din judeţ 14,1 milioane de lei din cotele defalcate din impozitul pe venit şi 9,46 milioane de lei din sumele defalcate din TVA. Restul de 80% din fonduri este distribuit prin direcţia Finanţelor Publice care, potrivit legii, urmează să „amendeze“ bugetele primăriilor doljene în funcţie de gradul de colectare a taxelor. Dacă unele primării cu un grad ridicat de colectare a taxelor, precum Almăj (100%), Amărăştii de Jos (99%) sau Bulzeşti (91%), nu vor avea probleme în ceea ce priveşte acoperirea cheltuielilor de funcţionare şi plata salariilor, altele riscă să ajungă în iulie-august la „faliment“, cum e cazul comunei Robăneşti (28%), Izvoare (39%), Piscu Vechi (39%), Apele Vii (40%), Sadova (43%) sau Giurgiţa (47%).

Când primăria doarme în post…

Gradul de colectare a taxelor şi impozitelor locale, introdus în formula de calcul după care Finanţele Publice completează bugetele locale, a făcut ca mai multe primării doljene să rămână şi anul trecut fără bani de salarii şi fără posibilitatea de a-şi acoperi cheltuielile de funcţionare.
„Din banii pe care îi alocăm noi nu se pot acoperi cheltuielile de funcţionare şi de personal, sunt fonduri destinate investiţiilor. Dacă primarii ar lua bani destinaţi investiţiilor şi i-ar folosi pentru plata salariilor ar însemna deturnare de fonduri, faptă prevăzută în Codul Penal“, a precizat vicepreşedintele economic al CJ Dolj, Dan Mogoş.
„Eu, ca manager de unitate administrativ-teritorială, aş asigura mai întâi banii de funcţionare şi apoi m-aş gândi la investiţii. Avem primari în Dolj care au altă viziune şi în aceste cazuri există pericolul să rămână fără bani de salarii şi de funcţionare prin iulie-august. Primarii să nu se mai bazeze pe rectificări bugetare pentru că se poate întâmpla, dată fiind situaţia actuală din ţară, să nu se mai facă ori, mai grav, să fie negative“, a avertizat vicepreşedintele CJ Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Trump: „Un vaccin anti Covid ar putea fi gata...

Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a declarat,...

ȘTIRI GdS

Indicele ROBOR, la cel mai mic nivel din ultimele...

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, a scăzut joi de la...

Tramvaie și autobuze noi în Craiova, din fonduri europene

17 tramvaie moderne și 30 de autobuze electrice vor completa flota craioveană de mijloace de transport public. Tramvaie...

Cu cât au plătit mai puțin la ANAF firmele...

Firmele doljene și-au plătit, în mare parte, la timp impozitele și taxele către stat. Totuși, față de aceeași perioada a anului trecut, încasările Fiscului doljean au scăzut cu 43,5 de milioane de lei în iulie, ceea ce reprezintă o scădere cu doar 12% față de luna similară din 2019. Situația nu este alarmantă. Care sunt motivele scăderii veniturilor la buget.

Derulare proiect „Dezvoltarea activitatii in cadrul ROCONIS TRANS CONSTRUCT...

SC ROCONIS TRANS CONSTRUCT SRL, cu sediul în Municipiul Craiova, România, Strada Electroputere, Nr.6, Bloc M47, Ap.5,...

Comunicat de presă – Derulare proiect „DEZVOLTAREA DURABILA A...

SC SPORTEAM SRL, cu sediul înMunicipiul Craiova, Strada Nanterre,Nr.12, județul Dolj, cod postal200485, derulează, începând cu data...

Firmele doljene cer la ANAF rambursări de TVA pe...

Sute de firme au cerut în pandemie rambursarea de TVA de la ANAF. Guvernul a decis ca și în partea a doua a anului, Fiscul să ramburseze TVA fără a efectua controlul prealabil. Iată ce sume a achitat AJFP Dolj către firme sub formă de TVA.