24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriFermierii doljeni se europenizează

Fermierii doljeni se europenizează

Pentru acurateţea informaţiilor din cererea pentru sprijinul pe suprafaţă, marii fermieri din judeţ au solicitat deja userul şi parola pentru a completa electronic declaraţia de suprafaţă.

Urmând exemplul fermierilor europeni, care-şi completează de mai mulţi ani on line declaraţia de suprafaţă necesară pentru a primi sprijinul, o parte din fermierii doljeni au accesat aplicaţia IPA on line şi au completat electronic declaraţia respectivă, în vederea depunerii cererii de plată pentru schemele/măsurile de sprijin SAPS 2010. „Până acum, au solicitat userul şi parola pentru a accesa aplicaţia IPA on line (la adresa http://lpis.apia.org.ro/) peste 20 de persoane, majoritatea mari fermieri“, a declarat Veronica Cocoşilă, directorul coordonator al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Dolj, care a explicat că, în momentul în care intră în posesia acestor date, fermierii primesc şi sprijin tehnic din partea reprezentanţilor APIA.

„Utilizarea acestei aplicaţii nu condiţionează acordarea sprijinului pe suprafaţă“

Prin intermediul aplicaţiei IPA on line, fermierii pot realiza operaţiunile de identificare şi digitizare a parcelelor agricole, stabilindu-şi astfel declaraţia de suprafaţă. De altfel, unul dintre avantajele utilizării IPA on line constă în faptul că fermierul nu mai are nevoie de hărţi pe hârtie. Mai mult, în urma digitizării parcelei, sistemul măsoară şi afişează suprafaţa digitizată, iar pentru a verifica localizarea corectă a parcelei, solicitantul poate utiliza un instrument de măsurat. Dacă fermierul nu este sigur de localizarea parcelei, se poate deplasa în teren pentru a identifica anumite elemente de reper. „Utilizarea acestei aplicaţii nu este obligatorie şi nici nu condiţionează acordarea sprijinului pe suprafaţă. APIA a dezvoltat aplicaţia IPA on line pentru a veni în sprijinul fermierilor, astfel încât să fie evitate erorile identificate în campaniile SAPS precedente, în ceea ce priveşte completarea cererii de plată“, a precizat Veronica Cocoşilă, care a atras atenţia asupra faptului că fiecare fermier care şi-a completat declaraţia de suprafaţă prin intermediul IPA on line trebuie să depună, alături de aceasta, la centrele APIA, şi o cerere de plată. Alături de declaraţia de suprafaţă, fermierul trebuie să completeze un formular cu datele de identificare ale exploataţiei şi o anexă în care bifează schemele/măsurile de sprijin solicitate. Pentru fermierii care au depus cereri în anii precedenţi, formularul de identificare este pretipărit, fiind actualizat doar dacă au apărut modificări faţă de datele anterioare.
De altfel, anul acesta, procedura de solicitare a sprijinului este aceeaşi ca anul trecut. „Invitaţiile fermierilor înregistraţi în baza de date sunt în curs de trimitere. Ca şi anii trecuţi, pentru a evita aglomeraţia, este indicat să vină să-şi depună cererea când sunt programaţi“, a spus directorul coordonator al APIA Dolj. Campania de depunere a cererilor pentru sprijinul pe suprafaţă, fără penalităţi, este 1 martie – 17 mai.

Campanie de informare a fermierilor
Începând de ieri, APIA Dolj, împreună cu DADR, OJCA, Unitatea Fitosanitară derulează o campanie de informare a fermierilor din judeţ. Campania a debutat la Centrul Local Craiova şi urmează ca în perioada 18-26 să se deruleze în toate Centrele Locale ale APIA din judeţ.

7.100 de fermieri au accesat IPA on line

De la începutul acestei luni, la nivel naţional, peste 7.100 de fermieri au accesat aplicaţia IPA on line şi au completat electronic declaraţia de suprafaţă, în vederea depunerii cererii de plată pentru schemele/măsurile de sprijin SAPS 2010. Aceştia au solicitat sprijin pentru o suprafaţă totală de aproape 177.400 de hectare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII