21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriAjutor pentru cultivatorii de tomate

Ajutor pentru cultivatorii de tomate

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) vrea să achite 896.000 de euro din bugetul propriu pentru acordarea sprijinului financiar privind tomatele destinate procesării aferent anului 2009, banii urmând să fie rambursaţi din fonduri europene, se arată într-un proiect de hotărâre al MADR.
Pentru anul 2009, circa 40 de fermieri vor beneficia de acest sprijin, iar suprafaţa eligibilă pentru această schemă este de 572,99 hectare. Producătorii agricoli au depus cereri de plată începând cu 1 martie 2009, până pe 9 iunie 2009.
Valoarea sprijinului financiar este aferent cererilor eligibile depuse în anul 2009 şi reprezintă echivalentul în lei a 1.516,60 euro/ha, la cursul de schimb de 4,2180 lei pentru un euro, stabilit de către Banca Centrală Europeană pe 30 septembrie 2009.
Potrivit proiectului de hotărâre de guvern publicat pe site-ul Ministerului Agriculturii, vor beneficia de plăţile tranzitorii pentru tomate destinate procesării persoanele fizice şi/sau juridice care încheie până la data de 15 iulie a anului corespunzător depunerii cererii de plată un contract de livrare a producţiei de tomate. De asemenea, beneficiarul trebuie să livreze pentru procesare, conform actelor doveditoare şi în funcţie de suprafaţa contractată, cel puţin echivalentul a 8.000 kg/ha tomate destinate procesării.
Ministerul de resort mai arată că proiectul urmăreşte să aibă ca impact economic „creşterea cantitativă şi calitativă a produselor din sectorul fructe şi legume, creşterea nivelului de valorificare a producţiei, care împreună pot asigura stabilizarea nivelului preţurilor produselor pe piaţă, precum şi asigurarea materiei prime pentru unităţile de procesare şi echilibrarea balanţei comerciale prin stimularea ofertei de legume-fructe din producţia autohtonă“.
„Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale are obligaţia ca, în termen de cinci zile lucrătoare de la data încasării sumelor de la Comisia Europeană, să restituie la bugetul de stat sumele alocate acestei forme de sprijin“, se mai arată în proiectul MADR.
Plafonul anual disponibil plăţilor tranzitorii pentru tomatele destinate procesării este de 869.000 de euro, conform prevederilor Regulamentului Consiliului (CE) nr. 73/2009 de stabilire a unor norme comune pentru sistemele de ajutor direct pentru agricultori în cadrul politicii agricole comune şi de instituire a anumitor sisteme de ajutor pentru agricultori. România poate acorda acest sprijin financiar în perioada 2008-2011.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS