16.2 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriConcedieri colective, anunţate la cinci firme din Olt

Concedieri colective, anunţate la cinci firme din Olt

Cinci firme care au sediul în judeţul Olt şi-au anunţat intenţia de a face concedieri colective în perioada ianuarie-februarie 2010, care vor afecta 293 de angajaţi. Potrivit reprezentanţilor Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Olt, angajatorii care au recurs la acest tip de disponibilizări activează în domenii precum fabricarea textilelor, a produselor de îmbrăcăminte, transporturi sau fabricarea de maşini, utilaje şi echipamente.
Potrivit legilor privind concedierea colectivă, patronatul are obligaţia să se pună de acord cu reprezentanţii salariaţilor şi să anunţe măsura la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) şi la AJOFM. În cazul în care autorităţile nu sunt notificate în termenul legal, firma riscă amenzi de până la 5.000 de lei. „Angajatorul care intenţionează să efectueze concedieri colective trebuie sa iniţieze, în scopul punerii de acord, consultări cu sindicatul, sau după caz, cu reprezentanţii salariaţilor, referitoare la metodele şi mijloacele de evitare a concedierilor colective sau de reducere a numărului de salariaţi afectaţi şi de atenuare a consecinţelor. Dacă ulterior consultărilor cu sindicatul sau cu reprezentanţii salariaţilor, angajatorul decide aplicarea măsurii de concediere colectivă, acesta are obligaţia de a notifica în scris ITM – ul, AJOFM – ul şi Sindicatul sau reprezentanţii salariaţilor, cu cel puţin 30 de zile calendaristice anterioare datei emiterii deciziilor de concediere. Obligaţia de a înştiinţa AJOFM cu cel puţin 30 de zile calendaristice anterioare datei emiterii deciziilor de concediere se impune în scopul adoptării de către agenţie a măsurilor pentru combaterea şomajului şi prevenirea efectelor sociale nefavorabile ale acestuia, măsuri care constau în acordarea serviciilor de preconcediere. Neîndeplinirea acestei obligaţii de a înştiinţa agenţia în termenul prevăzut de lege constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 3.000 la 5.000 de lei“, a precizat Elena Iordache, reprezentantă a AJOFM Olt.

9,5%, rata şomajului în Olt

Rata şomajului, la sfârşitul lunii ianuarie, se situa, în judeţul Olt, la 9,5 procente, fiind înregistrată o creştere de 0,7 puncte procentuale, adică 1.264 de şomeri, faţă de luna decembrie 2009. Cei mai mulţi şomeri înregistraţi în evidenţele AJOFM Olt sunt în Slatina, unde din totalul de 8.316, primesc indemnizaţie de şomaj 5.218. În acest „top al şomerilor“ în oraşele oltene urmează Caracal, cu 3.174 de şomeri înregistraţi, şi Balş, cu 1.805 şomeri.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII