17 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriEdilii din Novaci şi Baia de Fier se bat pe Rânca

Edilii din Novaci şi Baia de Fier se bat pe Rânca

Primăriile Novaci şi Baia de Fier aşteaptă un răspuns din partea autorităţilor, în ceea ce priveşte delimitarea graniţei dintre cele două localităţi în zona montană Rânca. Edilul din Baia de Fier, Constantin Mihuţescu, revendică, în numele primăriei, 650 de hectare de teren, invocând o hartă din 1971, iar primarul din Novaci doreşte menţinerea actualei delimitări administrative.

O comisie din partea Prefecturii Gorj, împreună cu instituţiile cu atribuţii în domeniu, trebuie să delimiteze în perioada următoare graniţa administrativă dintre localităţile Novaci şi Baia de Fier. Ambele primării urmăresc să deţină cât mai mult teren în zona montană, considerată „Sinaia Olteniei“, pentru a beneficia atât de pe urma dezvoltării turistice a regiunii, cât şi de pe urma impozitelor şi taxelor plătite de proprietarii de construcţii de la Rânca. Principala misiune pentru trasarea noii graniţe o are însă Oficiul Judeţean de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Gorj, care, până la sfârşitul acestei săptămâni, trebuie să ofere o soluţie la problema pe care Comisia de la Instituţia Prefectului şi-a propus să o rezolve. Fiecare dintre cei doi primari, atât Pantelimon Todea, de la Novaci, cât şi Constantin Mihuţescu, de la Baia de Fier, consideră că are dreptate. În cazul în care lucrurile vor sta altfel, vor tranşa delimitarea graniţei în instanţa de judecată.

O hartă din 1971

Constantin Mihuţescu, primarul comunei Baia de Fier, este adeptul soluţiei ca fiecare localitate să îşi administreze propriul munte, adică graniţa naturală să coincidă cu cea administrativă. Primăria din Baia de Fier să administreze Muntele Corneşu Mare, cu fondul forestier, cu golul alpin şi implicit zona turistică aferentă, iar Primăria Novaci – Muntele Rânca, împreună cu zona turistică existentă. În aceste condiţii, Primăria din Baia de Fier ar urma să primească spre administrare 650 de hectare de teren forestier şi gol alpin.
Mihuţescu aduce ca argument al delimitării graniţei administrative în funcţie de graniţa naturală, o hartă din anul 1971. Documentul a fost procurat recent de la Institutul Naţional de Geografie şi este întocmit de Institutul Naţional de Geodezie. „Am solicitat şi primit oficial această hartă, care poartă toate ştampilele legale. Avem, de asemenea, şi microfilmele pentru zona în discuţie. Graniţa de acum este o linie trasată artificial, înainte de 1990, dintr-un birou de la Bucureşti. Am dus harta la prefectură şi la comisia constituită pentru delimitarea graniţei dintre Novaci şi Rânca, apoi am depus-o la Oficiul de Cadastru pentru a fi luată în considerare. Acum aşteptăm rezultatul şi considerăm că va fi în favoarea noastră. Este logic şi normal ca fiecare primărie să îşi administreze propriul munte cu partea turistică existentă acolo. Nu le luăm noi nimic celor de la Novaci, ci partea noastră de munte. Ce poate fi mai concludent decât reacţia celor de la Primăria Novaci la incendiul în care au ars cele şase cabane: au spus peste tot că să intervină Primăria Baia de Fier, că noi administrăm zona. Nici nu vreau să cred că va fi dată altă soluţie decât cea legală şi corectă. Altfel ne gândim să urmăm şi alte căi, dar momentan aşteptăm să se pronunţe cei în drept. Problema trebuia rezolvată din 2005, dar a fost tergiversată“, a declarat edilul Mihuţescu.  

Va merge la instanţă

La rândul său, primarul din Novaci, Pantelimon Todea, consideră că trebuie respectată delimitarea administrativă actuală, realizată în baza Legii nr. 2 din 1968, reactualizată, privind organizarea administrativă a teritoriului. De asemenea, primarul declară că va apela la instanţa de judecată dacă Oficiul Judeţean de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Gorj va da o soluţie contrară actualei delimitări: „Noi am semnat nişte lucruri când am fost chemaţi la comisia de la prefectură. Nu poate nimeni să se pronunţe în afara Legii nr. 2 din 1968. Noi nu suntem aici decât să o respectăm. Dacă Oficiul de Cadastru nu se va pronunţa pe lege, ci în afara ei, vom merge la instanţă. Atunci problema va fi de competenţa instanţelor de judecată. Cei de la Baia de Fier puteau să aducă harta la comisie, când ne-am întâlnit de două ori. Puteam să avem mai multe variante de lucru, dar s-a mers în felul acesta. Sunt şi eu curios să văd dacă va fi luată în considerare harta respectivă şi avem promisiuni din partea Prefecturii Gorj că vom avea un răspuns în câteva zile în ceea ce priveşte graniţa de la Rânca“, a menţionat primarul din Novaci, Pantelimon Todea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS