11.7 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriRidzi are din nou probleme cu DNA

Ridzi are din nou probleme cu DNA

Direcţia Naţională Anticorupţie a trimis ieri procurorului general o cerere, în urma căreia Kovesi ar putea solicita parlamentului avizul pentru urmărirea penală în cazul Ridzi, pentru un nou contract al Ministerului Tineretului şi Sportului, potrivit unui comunicat.

Ridzi este acuzată de abuz în serviciu contra intereselor publice, fals intelectual în legătură cu fapte de corupţie, în formă continuată, uz de fals în legătură cu fapte de corupţie, în formă continuată şi participaţie improprie la infracţiunea de fals intelectual la Legea contabilităţii, în formă continuată.
În comunicatul DNA se precizează că faptele pentru care se cere avizul parlamentului sunt altele decât cele pentru care s-a început urmărirea penală în vara anului trecut.
Conform procedurii, după ce va analiza solicitarea DNA, procurorul general va stabili dacă solicită parlamentului un nou aviz în cazul fostului ministru al tineretului.
Surse judiciare au declarat ieri dimineaţă că procurorii vor cere avizul parlamentului în cazul fostului ministru al tineretului şi sportului, Monica Iacob Ridzi, pentru extinderea urmăririi penale în dosarul în care este învinuită în legătură cu organizarea Zilei Tineretului.
Cererea DNA vine după ce procurorii au descoperit un nou contract al Ministerului Tineretului şi Sportului făcut în acelaşi mod ca şi cele pentru care Ridzi a fost pusă deja sub învinuire, au declarat ieri surse judiciare.
Valoarea contractului pentru care procurorii DNA vor cere avizul parlamentului pentru extinderea urmăririi penale în cazul fostului ministru al tineretului şi sportului Monica Iacob Ridzi este de peste un milion de euro, au declarat surse judiciare.

Instigare la distrugere de informaţii compromiţătoare

Camera Deputaţilor şi-a dat acordul pe 27 iulie 2009 în legătură cu cererea procurorilor DNA de începere a urmăririi penale împotriva fostului ministru Monica Iacob Ridzi în dosarul privind Ziua Tineretului.
În scrisoarea trimisă preşedintelui Camerei Deputaţilor, procurorul general Codruţa Kovesi a cerut începerea urmăririi penale şi pentru faptul că fostul ministru al tineretului şi sportului ar fi instigat la distrugerea unor informaţii compromiţătoare pentru angajaţi din MTS.
Procurorul general a cerut Camerei Deputaţilor să permită începerea urmăririi penale împotriva fostului ministru al tineretului şi sportului, Monica Iacob-Ridzi pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu contra intereselor publice, fals intelectual în legătură cu fapte de corupţie, instigare la infracţiunea de acces fără drept la un sistem informatic săvârşită prin încălcarea măsurilor de securitate şi instigare la infracţiunea de ştergere de date informatice fără drept.
Prima infracţiune se referă la modul în care au fost întocmite şi derulate contractele încheiate de MTS pentru organizarea Zilei Tineretului. „Doamna Iacob-Ridzi Monica Maria, în calitate de ministru al tineretului şi sportului, împreună cu alţi funcţionari din cadrul MTS au prejudiciat bugetul ministerului prin încheierea a trei contracte de servicii fără ca, în prealabil, să fie organizată şi derulată vreo procedură de atribuire potrivit OUG nr. 34/2006, prin organizarea defectuoasă a recepţiei serviciilor ce formau obiectul contractelor, cu consecinţa efectuării unor plăţi duble pentru o parte din prestaţii, supraevaluarea altora ori efectuarea plăţilor pentru servicii neefectuate şi prin alocarea de sume din bugetul MTS“, se arată în scrisoarea adresată de Codruţa Kovesi Robertei Anastase.
A doua faptă de care este acuzată Iacob-Ridzi este că a încercat să acopere indiciile compromiţătoare referitoare la cele trei contracte. „Există indicii că, pentru ascunderea încălcării dispoziţiilor legale în materia achiziţiilor publice au fost întocmite, ulterior încheierii celor trei contracte, înscrisuri care atestă în mod nereal derularea procedurii de achiziţie“, se arată în scrisoare.
Fostul ministru riscă să fie chemat în instanţă pentru faptul că ar fi încercat să ascundă procurorilor informaţii relevante în acest caz.
„La cererea doamnei Iacob-Ridzi Monica Maria, directorul Mărcuţă Marius-Mihail a solicitat administratorului reţelei informatice Meşină Dan-Paul să şteargă date informatice pentru a nu fi descoperite de către DNA. În acest scop, acesta a accesat fără drept sistemele informatice ale Ministerului Tineretului şi Sportului şi a şters înregistrările care probau data creării documentelor de atribuire false, conţinutul lor şi identitatea angajaţilor MTS care au contribuit la confecţionarea lor“, susţine Kovesi în scrisoarea prin care a cerut Camerei să aprobe începerea urmăririi penale împotriva Monicăi Iacob-Ridzi. Cercetările în dosarul Monicăi Ridzi au fost demarate după ce Gazeta Sporturilor a publicat informaţii despre contractele de publicitate ale MTS pentru acţiuni de promovare, inclusiv a ministrului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS