12.6 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriMilioane de euro din speculă cu acţiuni la Fondul „Proprietatea“

Milioane de euro din speculă cu acţiuni la Fondul „Proprietatea“

20% dintre acţiunile emise de fond au fost rulate deja în ultimul an pe piaţa nereglementată, generând speculatorilor profituri de peste 70 de milioane de euro. Prin listare la BVB, titlurile ar putea aduce noilor proprietari venituri de cel puţin 400 de milioane de euro.

Speculatorii fac profituri de zeci de milioane de euro, pe seama titlurilor de valoare emise de Fondul Proprietatea (FP), deşi fondul nu este încă listat la Bursa de Valori Bucureşti (BVB). FP a fost înfiinţat în 2005, pentru a despăgubi românii ale căror proprietăţi au fost confiscate abuziv de regimul comunist. Este considerat afacerea următorilor ani, având deţineri de peste patru miliarde de euro. Are 14,2 miliarde de acţiuni, cu valoare nominală de un leu. Potrivit reglementărilor iniţiale, acţiunile FP nu puteau fi vândute până la listarea fondului la bursă. Cum listarea a întârziat, au apărut alte reglementări în această problemă. Din ianuarie 2008, deţinătorii de acţiuni pot să-şi vândă titlurile conform legii societăţilor comerciale. Totuşi, piaţa este una nereglementată, iar cei care vând primesc foarte puţin din valoarea reală a unei acţiuni. 0,2-0,3 lei/acţiune, atât cât oferă speculatorii, înseamnă doar 7-8% din valoarea reală a unui titlu FP, spun analiştii. Statisticile spun că în perioada martie 2008 – octombrie 2009, la Depozitarul Central au fost înregistrate 1,165 de cesiuni, pentru un volum total de 2,74 miliarde de acţiuni cesionate.
Procentual, acestea reprezintă circa 19,3% din numărul total al acţiunilor emise de FP. În medie, aceste acţiuni au fost tranzacţionate la un preţ unitar de circa 0,2 lei. Ulterior, acestea ar fi fost vândute la 0,3 lei/acţiune. Doar din această diferenţă specialiştii au câştigat circa 70 de milioane de euro. Preţul corect în condiţiile nelistării ar fi de 0,7-0,8 lei/acţiune. În aceste condiţii, câştigurile realizate de speculatori ar ajunge la aproximativ 400 de milioane de euro. Valoarea acţiunilor ar putea creşte peste cea nominală după listarea fondului.

Cum se fac tranzacţiile

La ora actuală, acţiunile FP sunt tranzacţionate pe o piaţă nereglementată, printr-o operaţiune de vânzare-cumpărare asemănătoare celor realizate în cazul cuponiadei. După ce au stabilit numărul acţiunilor care urmează să facă obiectul tranzacţiei, precum şi valoarea de tranzacţionare, vânzătorul şi cumpărătorul finalizează operaţiunea la Depozitarul Central. În faţa unei comisii formate din trei angajaţi ai Depozitarului Central, vânzătorul face dovada extrasului de cont care îi atestă proprietatea asupra acţiunilor, iar cumpărătorul plăteşte prin orice modalitate: cash, cu filă de cec sau prin virament bancar. Tranzacţia este completă când cumpărătorul achită Depozitarului Central un comision reprezentând 0,8% din valoarea nominală totală a pachetului de acţiuni tranzacţionat. După achitarea comisionului, cumpărătorul devine proprietar pe acţiunile FP. „Se poate specula foarte uşor. Cumperi la preţ redus de la proprietari şi apoi vinzi puţin mai scump. Câştigi din diferenţa de preţ, nu este nevoie să aştepţi listarea la bursă. Marii jucători sunt cei care aşteaptă listarea. Ei operează cu sume mari şi ţintesc câştiguri fabuloase“, spune o sursă din piaţă. Aceleaşi surse spun că, în perioada actualei crize, cei care deţin acţiuni la FP sunt mai dispuşi să-şi vândă titlurile la preţuri mici, pentru a face rost de bani.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII