Tatiana Truşcă cere statului de ani buni să-i execute firma Crai Pack SRL din Craiova pentru datorii de peste 800.000 de lei. Femeia acuză instituţiile statului că nu vor să recupereze banii şi vrea ca foştii administratori să plătească, pe motiv că pe vremea lor s-a produs prejudiciul. Foştii parteneri de afaceri spun că au hotărâre definitivă şi irevocabilă prin care femeia trebuie să le achite lor sume importante. Cearta dintre Truşcă şi foştii parteneri s-a lăsat cu numeroase procese şi sesizări la foruri înalte.
Administratorul societăţii craiovene Crai Pack SRL, Tatiana Truşcă, ne-a sesizat la redacţie că încearcă de mai bine de şase ani să-şi ceară executarea silită a propriei firme de către organele abilitate, dar nici până acum statul nu a recuperat cei 732.339 de lei aflaţi în joc şi care reprezintă datorii către bugetul de stat şi cele asimilate, plus penalizările aferente, susţine femeia. În plus, Truşcă afirmă că mai există o datorie de aproximativ 100.000 de lei a firmei către Administraţia Fondului de Mediu – instituţie care în 2008 a cerut insolvenţa Crai Pack, la câţiva ani după ce firma nu mai avea activitate. Tatiana Truşcă era administrator al SC Crai Pack împreună cu alte două persoane, Doru Vişan şi Gabriel Parghel. Femeia, care este şi acum administrator al societăţii în cauză, a fost plecată în străinătate încă de la început, iar ceilalţi doi administratori s-au ocupat de firmă. Când s-a întors în ţară, ea a cerut excluderea celor doi bărbaţi din firmă, „pentru nereguli“, fapt care s-a şi produs în mai 2005, prin sentinţă executorie, Truşcă acuzându-i pe Vişan şi Parghel că au folosit banii şi bunurile companiei în scopuri personale. Scandalul dintre foştii parteneri de afaceri era departe de a fi stins: SC Crai Pack SRL a rămas cu un munte de datorii. Firma producea ambalaje de carton, iar activitatea ei a încetat pe 31.05.2005. De atunci, Truşcă a sesizat în repetate rânduri atât organele fiscale, cât şi pe cele de cercetare penală în legătură cu presupusele „fraude“ de la Crai Pack.
A apărut altă firmă cu nume similar
În 2004, ceilalţi foşti asociaţi ai Tatianei Truşcă şi-au înfiinţat altă firmă cu nume asemănător – SC Craipack Commercial SA – şi cu acelaşi obiect de activitate, femeia acuzându-i că au preluat pe noua firmă atât activele vechii societăţi, cât şi clienţii şi furnizorii. Vişan şi Parghel (ulterior acesta din urmă ieşind din Craipack Commercial) şi-au văzut de treabă în continuare pe noua firmă, însă Truşcă nu s-a lăsat. Ea a acuzat statul că nu vrea să-şi recupereze debitele, atrăgându-i şi pe cei doi foşti asociaţi şi administratori în diverse procese.
„DGFP Dolj nu numai că nu a executat societatea, în momentul în care funcţiona şi aveau cum să stopeze conturi, dar au şi permis să se înlocuiască gajuri asupra unor utilaje valoroase cu alte gajuri pe utilaje ce valorau doar ca fier vechi. Zecile mele de adrese oficiale, către toţi directorii care s-au perindat la conducerea DGFP Dolj, ar fi fost inutile dacă nu m-aş fi adresat către Curtea de Conturi a României, care în iulie 2009 a confirmat neregulile sesizate de mine“, susţine Truşcă.
Curtea de Conturi a dispus măsuri la Fiscul doljean
Anul trecut, Camera de Conturi a Judeţului Dolj a iniţiat un control la Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP), în urma căruia a dispus unele măsuri. „Din controlul efectuat s-a reţinut că organul fiscal nu a iniţiat măsurile prevăzute de lege pentru recuperarea creanţelor fiscale datorate bugetului de stat de către SC Crai Pack SRL. În timpul controlului, DGFP Dolj a emis decizia numărul 97.119/03.06.2009 prin care s-a atras răspunderea în solidar cu SC Crai Pack SRL a foştilor acţionari şi asociaţi la acea firmă, Vişan Doru Sică şi Parghel Valentin Gabriel“, se arată într-o adresă emisă de Curtea de Conturi a României, prin Camera de Conturi a Judeţului Dolj.
Vişan şi Parghel au altă poveste
Atât Doru Vişan (în prezent administrator al Craipack Commercial SA), cât şi Gabriel Parghel (care are altă firmă cu obiect de activitate similar) o acuză pe Truşcă de faptul că nu a muncit pentru firmă şi că a stat în străinătate. Ei au contestat decizia Fiscului doljean de a le atrage răspunderea în solidar, urmând ca acţiunea să se judece pe fond. Cei doi susţin că au şi ei o hotărâre a instanţei rămasă definitivă şi irevocabilă şi chiar învestită cu titlu executoriu, potrivit căreia ei au de recuperat bani de la Crai Pack.
„Dacă Fiscul ne atrage în solidar, vom demonstra în justiţie că Truşcă nu are nici un fel de dreptate. În 2005, am avut un proces cu Truşcă. Am cerut în instanţă expertiză contabilă şi împărţirea patrimoniului SC Crai Pack, iar instanţa a decis, prin hotărâre definitivă şi irevocabilă, că firma Crai Pack are să-mi dea 127.878 de lei şi lui Parghel 76.036 de lei. Deci, aveam de luat nu de dat. Dacă firma ar fi avut datorii la acea dată, atunci nu s-ar mai fi stabilit că avem de luat noi bani din firmă. Datoriile pe care le invocă Truşcă nu sunt de pe vremea când eram noi în firmă. Nu erau datorii la stat la 31 mai 2005. Or, dacă erau, ele erau către Mediu, dar doamna Truşcă nu le-a atacat în instanţă, iar pe noi ne exclusese şi nu mai aveam nici o calitate. Nu suntem de acord cu ceea ce spun cei de la Finanţe“, susţine Doru Vişan. El a mai spus că numele „craipack“ pe care l-a dat firmei sale este similar cu cel al primei societăţi pentru că este autorul moral al brandului: „Eu am creat numele Crai Pack. (…) Să vedem cine munceşte. Din 2003, de când a început acest scandal, doamna Truşcă stă prin Grecia şi face reclamaţii! Am avut 10-15 procese cu ea“. Gabriel Parghel a spus şi el că a contestat decizia Fiscului: „Avem o hotărâre definitivă care spune că avem bani de primit de la Crai Pack. Este clar că între activ şi pasiv era un excedent. Cei de la Finanţe vor să se spele pe mâini în acest caz, iar doamna Truşcă nu cred că a venit la firmă două săptămâni de când s-a înfiinţat“. În replică, femeia îşi justifică lipsa din societatea Crai Pack: „Din ianuarie 2003 mi s-a interzis să intru în firmă (…)“.
În 2008, Administraţia Fondului de Mediu a cerut insolvenţa SC Crai Pack pentru a-şi recupera datoriile, cerere admisă de Tribunalul Dolj în noiembrie 2009.
Cum se justifică Fiscul
La acuzaţiile cum că nu a încercat recuperarea debitului de la Crai Pack, DGFP Dolj a replicat că unele bunuri au fost valorificate (conform unor sechestre din 2004), dar nu s-a recuperat suma.
„În 2006, s-au mai aplicat alte sechestre pe 11 utilaje, în valoare de 200.000 de lei, scoase la licitaţie, dar care nu au fost valorificate. Din noiembrie 2008 firma este în insolvenţă. În 2009, s-au chemat cei doi foşti asociaţi şi administratori să răspundă în solidar, dar au contestat decizia în instanţă“, susţin reprezentanţii DGFP Dolj, menţionând că este mai mult o problemă internă a foştilor şi actualilor asociaţi decât a organelor statului. Rămâne o enigmă: de ce din 2006 şi până în 2009 (când a fost obligat de Camera de Conturi a Judeţului Dolj) Fiscul doljean nu a întreprins nici o acţiune pentru a recupera cele peste 700.000 de lei, despre care Tatiana Truşcă susţine că le-ar avea statul de recuperat de la propria firmă, Crai Pack?
Lucrurile sunt departe de a se rezolva
După atâţia ani de scandaluri în instanţă, nici statul nu şi-a recuperat debitele de la Crai Pack, şi nici Truşcă nu a renunţat. DGFP Dolj nu mai poate lua vreo măsură, până când nu se rezolvă în instanţă situaţia celor doi foşti administratori ai Crai Pack. Dosarul de insolvenţă este încă pe rol.