17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriMunca înalţă omul, dar nici statul nu trânteşte pe careva

Munca înalţă omul, dar nici statul nu trânteşte pe careva

V-a afectat criza financiară? Angajaţi-vă la stat, la Prefectura Dolj, ca funcţionar public. Se plăteşte bine. Într-o singură lună puteţi câştiga echivalentul a zece salarii minime pe economie.

Fericitul beneficiar al celui mai „gras“ salariu din Prefectura Dolj câştigă lunar aproximativ 6.100 de lei. În lei vechi, 61 de milioane. Salariul e comparabil cu cel al unui director de bancă sau cu cel al unui director regional de la o companie multinaţională. Cam tot atât însumează pensiile minime garantate a 17 români. Presupunând că ar fi vorba de români care lucrează pe salariul minim, ar fi nevoie ca zece dintre ei să îşi strângă lefurile la un loc ca să îl ajungă, iar funcţionarului public plătit de prefectură tot i-ar mai rămâne bani în plus pentru 20-25 de litri de benzină.
Cât de mult poţi câştiga dacă stai pe un fotoliu cald de funcţionar la stat am aflat în urma unei cereri în baza Legii nr. 544/2001, privind accesul liber la informaţiile de interes public. Prin solicitarea noastră, am cerut să ni se comunice care este cel mai mare salariu lunar plătit vreunuia dintre angajaţii Prefecturii Dolj şi sporurile de care beneficiază acesta. Cine este respectivul funcţionar nu putem şti întrucât instituţiile publice sunt obligate să asigure confidenţialitatea datelor cu caracter personal. Am solicitat însă să ni se comunice categoria de funcţionari din care face parte angajatul respectiv.

Peste 2.900 de lei, numai din sporuri

Cel mai mare salariu plătit unui angajat al instituţiei Prefectului Dolj a fost acordat unui funcţionar cu statut special, în conformitate cu Legea nr. 360/2002 – Statutul poliţistului şi OG nr. 38/2003 privind salarizarea şi alte drepturi ale poliţiştilor, se arată într-un răspuns scris al compartimentului de relaţii cu publicul, trimis redacţiei noastre prin poştă. După cum prevăd aceste norme legislative, cel mai fericit dintre funcţionarii publici are un salariu de bază de 3.160 de lei, la care se adaugă sporuri ce însumează 2.939 de lei. Astfel, sporul pentru lucrări excepţionale, oricare ar fi acestea, este de 1.580 de lei. Se adaugă un spor de pericol deosebit în cuantum de 474 de lei, un spor de fidelitate de 632 de lei şi alt bonus pentru confidenţialitate, de 253 de lei. Trebuie menţionat faptul că informaţiile comunicate de instituţie se referă la anul 2009 pe motivul că procedura de reîncadrare şi stabilire a drepturilor salariale nu este finalizată, având în vedere modificarea legislaţiei şi aplicarea Legii nr. 330/2009 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII