16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024

Liber la şomaj tehnic

Teoretic, executivul a dat liber firmelor să-şi trimită angajaţii în şomaj tehnic de la 1 februarie, după cum a anunţat premierul Emil Boc. Practic, actul normativ se adoptă în prima şedinţă de guvern. În forma propusă, şomajul tehnic ajută companiile să treacă peste criză şi să nu concedieze din angajaţi: nu se achită contribuţiile la stat, iar angajatul primeşte 75% din salariu şi îşi păstrează locul de muncă.

Primul-ministru Emil Boc a afirmat, după ultima şedinţă a executivului, că ordonanţa privind şomajul tehnic intră în vigoare de la 1 februarie 2010, deşi actul normativ de prelungire a acestei prevederi legale va fi adoptat abia în şedinţa de guvern din această săptămână. Prevederea legată de şomajul tehnic a fost cerută atât de sindicate, cât şi de patronate, pe motiv că 200.000 de oameni ar scăpa de disponibilizare dacă guvernul le-ar permite firmelor să-şi trimită angajaţii în şomaj tehnic în condiţiile de anul trecut. În 2009, firmele au putut adopta decizia opririi activităţii pe o perioadă determinată (maximum şase luni), iar salariatul beneficia de 75% din salariul brut, fără să mai fie nevoie de plata contribuţiilor către stat nici din partea angajatorului şi nici a angajatului. În plus, perioada de şomaj tehnic se consideră vechime în muncă, potrivit OUG nr. 28/2009, care a avut aplicabilitate numai până la sfârşitul anului trecut, motiv pentru care patronatele cer prelungirea ei. În 2009, numeroase firme au aplicat măsurile OUG nr. 28/2009 şi au trimis zeci de mii de oameni în şomaj tehnic, aceştia păstrându-şi astfel slujbele.
„Cu fiecare ministru, prima conversaţie pe care o deschid este jobul, ce poate face guvernul în parteneriat cu mediul de afaceri, ce pârghii legislative poate avea guvernul la dispoziţie pentru a salva şi a crea locuri de muncă în această ţară. De aceea, această măsură o vom adopta săptămâna viitoare. Avem acum şi cadrul financiar aferent şi cadrul legislativ prin care să ne manifestăm, este şi o măsură – repet – aşteptată, din câte am înţeles, şi de către patronate, şi de către sindicate şi va fi aplicată începând cu 1 februarie, printr-o reglementare legislativă pe care o avem în program săptămâna viitoare“, declara premierul Emil Boc la finalul săptămânii trecute, referindu-se la legislaţia legată de şomajul tehnic.

Firmele pot aplica şomajul tehnic

GdS s-a interesat la guvern şi la Ministerul Muncii cum este posibil să intre în vigoare un act normativ încă neadoptat. Reprezentanţi ai Departamentului de Comunicare al guvernului au relatat, pentru GdS, că legislaţia referitoare la şomajul tehnic este în vigoare începând de ieri, fiind vorba despre o prelungire a unui act normativ: „În şedinţa de guvern se adoptă doar chestiuni juridice legate de un act normativ care există deja şi care se prelungeşte. IMM-urile pot trimite oamenii în şomaj tehnic, pentru că firmele îşi fac anumite calcule salariale la sfârşit de lună“. Acelaşi aspect l-a confirmat, pentru GdS, şi Ministerul Muncii. Potrivit reprezentanţilor Departamentului Forţe de Muncă din cadrul acestui minister, legislaţia privind facilităţile legate de şomajul tehnic intră în vigoare pe 1 februarie, chiar dacă se aprobă în viitoarea şedinţă de guvern, pe motiv că „salariile pe luna februarie nu se plătesc azi. Calculele nu se fac la început de lună, ci la sfârşit de lună, astfel că firmele pot să aplice măsurile de la 1 februarie“. Rămâne de văzut dacă societăţile au curajul să trimită angajaţii în şomaj în baza unei legi inexistente în acest moment.

Şomajul bun, şomajul rău

Patronatele şi sindicatele salută decizia guvernului de a prelungi aplicabilitatea OUG nr. 28/2009, în ideea că actul normativ ar ajuta atât firmele – care nu vor mai plăti contribuţii către stat pentru angajaţi -, cât şi pe salariaţi – pentru că nu îşi vor pierde locul de muncă, ci vor sta acasă doar temporar (maximum trei luni). Angajatul nu îşi pierde calitatea de asigurat pe perioada şomajului tehnic. În schimb, statul pierde venituri importante din contribuţiile pe care în mod normal le-ar plăti atât angajatul, cât şi angajatorul pentru condiţii normale de muncă. „Este o măsură bună prelungirea şomajului tehnic, o măsură pe care patronatele o aşteptau de mult timp. Se vor păstra multe locuri de muncă, iar angajatorii vor răsufla pentru că nu mai sunt presaţi de plata contribuţiilor“, a precizat vicepreşedintele Consiliului Naţional al Întreprinzătorilor Particulari Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), Valentin Cristea. În acelaşi timp, pot exista firme care să abuzeze de actul normativ privind şomajul tehnic şi să trimită oamenii acasă, deşi nu ar fi strict necesar. „Este posibil să existe tendinţa trimiterii în şomaj tehnic ca urmare a avantajelor care ar fi pentru angajator. Cu toate acestea, ordonanţa ar rezolva o mare parte din problemele firmelor şi ale angajaţilor, în sensul că nu s-ar mai pierde aşa multe locuri de muncă. A funcţionat bine actul normativ anul trecut. În general, firmele din construcţii au utilizat şomajul tehnic pe perioada iernii“, a precizat Virgil Boboc, preşedintele patronatului UGIR 1903 pe regiunea Oltenia şi, totodată, director general al Camerei de Comerţ şi Industrie a judeţului Dolj.

Stimularea muncii
Premierul Emil Boc a reamintit că firmele care angajează tineri, şomeri peste 40 de ani sau persoane cu nevoi speciale pot primi înapoi de la stat până la 50% dintre salariile persoanelor astfel angajate, plătite pe durata unui an. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII