27.3 C
Craiova
joi, 10 iulie, 2025
Știri de ultima orăBani & AfaceriSIF Oltenia ar putea pierde cinci milioane de euro de la BCR

SIF Oltenia ar putea pierde cinci milioane de euro de la BCR

Criza a diminuat profitul BCR pe 2009. Cei din managementul băncii poartă discuţii cu SIF-urile pentru capitalizarea băncii prin neacordarea de dividende. În acest caz, SIF Oltenia pierde lichidităţi de cel puţin cinci milioane de euro.

SIF Oltenia ar putea pierde cel puţin cinci milioane de euro, dacă acţionarii BCR vor decide să nu acorde dividende din profitul înregistrat de bancă pe 2009. Cu toate că rezultatele financiare pe anul trecut nu sunt încă oficiale, presa centrală citând surse bancare scrie că profitul s-a înjumătăţit faţă de 2008, ajungând la 211 milioane de euro. Banca a simţit din plin efectele crizei financiare. Activele au scăzut cu aproape un miliard de euro faţă de 2008, până la 15,1 miliarde de euro, în timp ce profitul net calculat după standardele internaţionale de raportare (IFRS) a fost de circa 211 milioane de euro, la jumătate faţă de câştigul record raportat pe anul precedent, potrivit unor surse bancare. Cerinţele severe de provizionare impuse de BNR au făcut ca profitul net al BCR după standardele locale de contabilitate (RAS) să scadă la numai 47,5 milioane de euro. Bugetul pe 2010 al băncii prevede majorarea profitului net cu 13% în lei, până la peste un miliard de lei (circa 243 de milioane de euro), în timp ce activele bilanţiere ar urma să urce cu 6,5%, până la 68 de miliarde de lei (16,5 miliarde de euro). În cursul anului trecut, volumul creditelor înregistrate în bilanţul BCR a crescut cu numai 2,4%, de aproape zece ori mai încet decât în 2008. AGA a votat bugetul pe 2010 la mijlocul acestei săptămâni, însă nu a luat în discuţie şi acordarea dividendelor, arătând că „nu au fost încheiate calculele“. În cazul neacordării de dividende, cele mai lovite sunt SIF-urile, care deţin cumulat 30,12% din capitalul social al BCR. Cea mai mare participaţie (6,12%) o are SIF Oltenia. Surse din cadrul SIF-ului susţin că în prezent decizia nu este luată, însă un lucru este cert: în toate variantele, societatea nu ar putea conta pe profitul BCR pe 2009. SIF-urile au două variante: fie primesc dividende şi acceptă o majorare de capital social, fie renunţă la dividende.
„Există un acord încheiat între acţionarul majoritar şi SIF-uri, să fie distribuit 40% din profitul net. Sunt însă discuţii ca, în situaţia în care s-ar plăti dividendele, să se facă o majorare de capital social. Dacă nu se mai plătesc dividende, probabil că nu ar mai trebui majorarea de capital“, spun surse din SIF. Pe de altă parte, o decizie în cazul dividendelor nu poate fi luată fără SIF-uri. „AGA nu poate lua această hotărâre fără SIF-uri. Trebuie o majoritate de cel puţin 75%, iar acţionarul majoritar – Erste Bank – are sub 70%“, mai spune sursa citată.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS