12.6 C
Craiova
sâmbătă, 4 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriLupta pentru postul de vice al CJ Gorj a băgat dihonia în partide

Lupta pentru postul de vice al CJ Gorj a băgat dihonia în partide

Consiliul Judeţean Gorj ar trebui să aibă de astăzi un nou vicepreşedinte, dacă partidele se vor pune de acord cu formarea unei majorităţi care să asigure votul necesar pentru alegerea celui care îl va ajuta pe Ion Călinoiu în conducerea instituţiei. Pesediştii nu au făcut alianţă cu nimeni, peremiştii sunt indecişi, liberalii şi pedeliştii ameninţă cu părăsirea şedinţei.
Lupta pentru ciolan i-a făcut pe politicienii din Gorj să nu se mai înţeleagă între ei, nici măcar când vine vorba de membrii aceluiaşi partid. Teoretic, astăzi ar trebui să fie stabilit numele vicepreşedintelui Consiliului Judeţean (CJ) Gorj, însă postul este dorit de toate partidele reprezentate în cadrul CJ, existând chiar mai mulţi candidaţi de aceeaşi culoare politică. Cu toate că negociază de aproape o lună, nimeni nu a reuşit să încheie vreo înţelegere cu nimeni, în vederea formării unei majorităţi. Postul lăsat liber de la 1 ianuarie de pesedistul Cornel Popescu este râvnit de social-democraţi, care conduc şi consiliul judeţean prin Ion Călinoiu, de liberali, care deţin deja cel de-al doilea post de vicepreşedinte prin Radu Angheloiu, dar şi de pedelişti. Aceştia din urmă doresc să echilibreze balanţa puterii şi a deciziei în instituţia dominată în ultimii 20 de ani de pesedişti. Peremiştii vor şi ei să prindă loc la masa unde se împart fondurile pentru primării, însă nu s-au decis cu cine să bată palma.

Pesediştii nu se mai înţeleg între ei

Un adevărat scandal a izbucnit ieri în sânul filialei judeţene a PSD Gorj, după ce Ion Călinoiu a anunţat că persoana care va fi susţinută pentru a ocupa postul de vice este Vasile Râbu. Principalul nemulţumit, care nu şi-a ascuns antipatia faţă de Călinoiu şi care a criticat modul în care liderul PSD l-a susţinut pe Râbu, este Gheorghe Milosteanu. Acesta era convins că el va fi cel sprijinit pentru a fi ales în locul lui Cornel Popescu, însă socotelile i-au fost încurcate. Milosteanu, fost şef de campanie pentru Mircea Geoană, l-a acuzat pe Ion Călinoiu că nu l-a ajutat deloc în perioada alegerilor prezidenţiale şi că ia decizii de unul singur în cadrul partidului. Altă nemulţumită este consilierul judeţean Elvira Şarapatin, şefa organizaţiei de femei din PSD. Cu toate că Ion Călinoiu pare hotărât să nu îşi schimbe decizia de a-l susţine pe Vasile Râbu, Elvira Şarapatin a menţionat că nu va renunţa la intenţia de a candida pentru postul de vicepreşedinte.

Liberalii şi pedeliştii, solidari

Votul de astăzi din consiliul judeţean stă sub semnul întrebării. Nici democrat-liberalii nu se vor prezenta, dacă liberalii boicotează şedinţa. Dan Ilie Morega nu vrea ca vreunul dintre cei şase consilieri judeţeni liberali să participe la şedinţă, dacă pe ordinea de zi va fi proiectul privind alegerea noului vicepreşedinte. Consilierii judeţeni ai PNL îşi riscă posturile, după ce li s-a pus în vedere că partidul le va retrage sprijinul politic.
Ionel Manţog, liderul PD-L Gorj, a anunţat, la rândul său, că democrat-liberalii vor părăsi sala dacă liberalii nu vor rămâne la şedinţă. Cvorumul necesar pentru şedinţă este de 22 de consilieri dintr-un total de 33. Peremiştii ameninţă şi ei cu părăsirea sălii, dacă nu va fi modificată ordinea de zi, motivând că partidele nu au avut suficient timp să negocieze. Peremiştii mai aveau însă programată o ultimă întâlnire cu liderii PSD în cursul zilei de ieri. De menţionat că social-democraţii au 16 consilieri judeţeni, PD-L – 9, PNL – 6 şi PRM – 2.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS