16.2 C
Craiova
miercuri, 1 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriScutire de plata CAS la şomaj tehnic şi în 2010

Scutire de plata CAS la şomaj tehnic şi în 2010

Guvernul încearcă să găsească resurse pentru prelungirea ordonanţei care prevede scutirea de la plata contribuţiilor de asigurări sociale pentru firmele care-şi trimit angajaţii în şomaj tehnic pentru o perioadă de până la trei luni, a declarat marţi ministrul muncii, Mihai Şeitan.
„Este posibilă prelungirea perioadei de aplicare a prevederilor incluse în Ordonanţa 28 din 2009, însă totul depinde de găsirea resurselor financiare pentru aplicarea acestei măsuri. Nu am discutat încă această problemă cu premierul şi nu îi propun acest lucru astăzi (marţi – n.r.), pentru că discuţia cu primul-ministru vizează atragerea fondurilor europene“, a afirmat Şeitan.
Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 28/2009 privind reglementarea unor măsuri de protecţie socială, adoptată în şedinţa executivului din 18 martie 2009, prevede scutirea de la plata contribuţiilor de asigurări sociale „datorate atât de angajatori, cât şi de salariaţii care beneficiază de indemnizaţia de minimum 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat, pe durata întreruperii temporare a activităţii angajatorului, pentru o perioadă de până la trei luni“, fără a afecta, însă, calitatea de asigurat a angajaţilor.
Actul normativ, valabil până la 31 decembrie 2009, mai prevedea prelungirea cu trei luni a perioadei de acordare a indemnizaţiei de şomaj pentru salariaţii disponibilizaţi în cursul anului trecut.
Efortul bugetar pentru susţinerea persoanelor care au intrat în şomaj tehnic timp de trei luni a fost, în 2009, de 300 de milioane de lei, a precizat secretarul de stat în Ministerul Finanţelor, Gheorghe Gherghina.
„Nu am făcut un calcul legat de impactul bugetar ca urmare a prelungirii şomajului tehnic şi în 2010, pentru că nu ni s-a cerut acest lucru. Nu există un proiect de lege pentru aplicarea acestei măsuri“, a spus Gherghina.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII