22 C
Craiova
marți, 14 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriDexia renunţă la România

Dexia renunţă la România

Dexia va vinde sau închide filialele din şapte ţări est-europene, printre care şi România, după ce Moody's a pus presiune pe grupul financiar prin scăderea severă a ratingului atribuit Dexia Kommunalkredit Bank, scrie ziarul belgian L'Echo.
„Dexia îşi îngheaţă creditarea în Europa de Est. Filialele sale vor fi vândute sau închise. Grupul bancar a confirmat măsura agenţiei de rating Moody's, potrivit publicaţiilor De Standaard şi Het Nieuwsblad“, scrie L'Echo.
Dexia se confruntă cu presiuni din ce în ce mai mari asupra activităţilor sale de bază, precum finanţarea municipalităţilor. După Comisia Europeană, şi Moody's spune că există posibilităţi reduse în viitor pentru modelul economic aplicat de Dexia.
Potrivit Moody's, filiala pentru Europa de Est a grupului, Dexia Kommunalkredit Bank (DKB) este mult mai vulnerabilă decât restul afacerilor.
Agenţia de rating a scăzut calificativul atribuit DKB pentru puterea financiară de la C- la E. Această măsură scumpeşte împrumuturile de pe piaţa interbancară pentru entitatea financiară şi este aproape o condamnare la moarte pentru filiala Dexia, mai scrie publicaţia belgiană.
DKB are active de patru miliarde de euro şi este prezentă în şapte ţări: Slovacia, Polonia, Cehia, România, Ungaria, Bulgaria şi Croaţia.
L'Echo mai precizează că Dexia va decide care sunt afacerile pe care le va închide şi pe care le va vinde în urma discuţiilor cu Comisia Europeană. Dexia a criticat retrogradarea de către Moody's şi insistă că lichiditatea şi solvabilitatea DKB sunt sub control.
În România, Dexia Kommunalkredit Bank a deschis în iulie 2005 un birou concentrat pe finanţarea sectorului public. În anii trecuţi, DKB a fost lider pe piaţa creditelor pentru autorităţile publice locale din România.
Potrivit celor mai recente date disponibile, Dexia-Kom acordase pe piaţa românească împrumuturi în valoare de circa 800 de milioane de euro la finalul primului trimestru din 2008, tragerile efective din aceste credite atingând la acea dată valoarea de 460 de milioane de euro.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS