26.2 C
Craiova
duminică, 9 iunie, 2024
Știri de ultima orăBani & Afaceri2009, anul disponibilizărilor în masă

2009, anul disponibilizărilor în masă

Anul trecut a fost dificil pentru toate domeniile, inclusiv pentru piaţa muncii, fiind descris de specialiştii din domeniu ca o perioadă a disponibilizărilor. Cei mai afectaţi angajaţi au fost cei din domeniul construcţiilor şi confecţiilor.

2009 a fost anul disponibilizărilor, în primele 11 luni ale sale rămânând fără serviciu peste 3.300 de persoane, iar numărul lor este în continuă creştere. Situaţia era predictibilă, mai ales că sfârşitul anului 2008 a venit cu veşti proaste pentru mii de angajaţi din Dolj. Astfel, dacă la începutul lunii noiembrie a lui 2008, Doljul era unul dintre judeţele în care angajatorii nu anunţaseră încă disponibilizări, până la sfârşitul lunii, şapte angajatori au decis să renunţe la 506 din salariaţi. În decembrie 2008, nouă firme din judeţ au anunţat că disponibilizează 857 de angajaţi (cel mai mare număr din ultimele 13 luni). Disponibilizările au continuat şi în 2009. „În luna ianuarie au fost disponibilizate 730 de persoane, care-şi desfăşurau activitatea în construcţii civile şi industriale“, a declarat Aneta Bădulescu, purtătorul de cuvânt al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Dolj. De altfel, luna ianuarie a reuşit să înregistreze şi un record la numărul de persoane disponibilizate în 2009.

3.371 de disponibilizaţi din domenii diverse de activitate

Ritmul accelerat nu s-a înregistrat însă pe tot parcursul anului. „În luna februarie 2009 au fost 124 de persoane disponibilizate, în martie – 148,  în aprilie – 85, în mai – 446, în iulie – 16, în august – 523, în septembrie – 499, în octombrie – 260, iar în decembrie –
121 (cu 76% mai puţin decât în aceeaşi perioadă a lui 2008)“, a adăugat Aneta Bădulescu, care a explicat că în luna iunie nici măcar un angajator nu a anunţat disponibilizări. Potrivit acesteia, domeniile de activitate în care-şi desfăşurau activitatea persoanele disponibilizate sunt variate – construcţii civile şi industriale, tâmplărie PVC, confecţii încălţăminte, comerţ, agricultură, foraj, reparaţii şi întreţinere echipamente, construcţii, fabricare maşini şi echipamente electrice, prefabricate din beton, fabricaţie de avioane, producerea şi furnizarea energiei electrice, distribuirea energiei electrice. „În luna decembrie, cinci angajatori au anunţat că intenţionează să disponibilizeze 540 de persoane (adică aproximativ 50% din totalul angajaţilor celor cinci firme)“, a adăugat Aneta Bădulescu. Nici 2010 nu se anunţă un an prea bun pentru angajaţii doljeni. Din datele AJOFM Dolj reiese că în primele două luni ale anului vor mai fi disponibilizate 881 de persoane.

Răsturnare de situaţie: candidaţii vânează

Ultimul an a atras după sine şi o răsturnare de situaţie pe piaţa muncii. Dacă în 2007-2008 angajatorii nu aveau de unde alege oameni pentru posturile disponibile, acum au parte de o avalanşă de CV-uri şi sunt mult mai selectivi. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII