Până la sosirea celei de-a doua tranşe din bani, fermierii care beneficiază de sprijin financiar în sectorul zootehnic pentru bovine, ovine şi caprine pot împrumuta de la bănci sumele respective. APIA eliberează deja adeverinţele în baza cărora fermierii pot să acceseze astfel de credite.
Veşti bune pentru fermierii doljeni. La începutul acestei luni, acestora le-au fost virată în conturi suma aferentă primei tranşe pentru acordarea Plăţilor Naţionale Directe Complementare (CNDP) pentru sectorul zootehnic. „Pentru bovine, valoarea primei tranşe a fost de 200 de lei pe cap de animal (din cuantumul total de 571 lei/cap animal aprobat pentru anul acesta), iar pentru ovine şi caprine, de 15 lei (din cei 44 de lei aprobaţi pentru 2009)“, a declarat Veronica Cocoşilă, directorul coordonator al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Dolj. La nivelul judeţului s-au efectuat plăţi în valoare totală de 4,776 milioane de lei, din care 65% pentru cele 15.552 de bovine eligibile şi 21% pentru cele 69.467 de ovine eligibile. Chiar dacă pentru cele aproximativ 41.000 de caprine eligibile au fost plătită doar suma de 624.000 de lei, adică 13% din total, potrivit unui comunicat emis de APIA, raportat la numărul de caprine eligibile pentru acordarea primei pe cap de animal, Doljul este pe locul trei la nivel naţional ca sumă plătită pentru caprine, după Constanţa (937.110 lei pentru 62.474 de caprine) şi Tulcea (674.235 de lei pentru 44.949 de caprine).
Modul de accesare a creditelor
În aşteptarea celei de-a doua tranşe din bani, fermierii pot să acceseze credite de la băncile cu care APIA a încheiat convenţii pentru finanţarea capitalului de lucru – BRD, CEC Bank, BCR, Raiffeisen Bank (astfel de convenţii urmează să fie încheiate cu Alpha Bank şi Banc Post) -, împrumuturi pe care Fondul de Garantare a Creditului Rural IFN SA le garantează în limita a 50% din valoare. „Pot obţine aceste credite beneficiarii CNDP din sectorul zootehnic, producători agricoli care au depus cerere conform OMAPDR 295/2007 pentru anul 2009 şi au fost stabiliţi ca eligibili“, a explicat Veronica Cocoşilă. Pentru a accesa aceste credite, fermierii trebuie să obţină de la APIA o „adeverinţă de înregistrare fermieri privind plăţile naţionale directe complementare – sector zootehnic, conform prevederii OMADR 295/2007 cu modificările şi completările ulterioare“, prin care se confirmă că beneficiarul a depus cererea de plată pentru CNDP pentru anul 2009 şi că au fost efectuate controalele şi verificările administrative. De asemenea, adeverinţa confirmă numărul de animale eligibile pentru acordarea plăţilor, precum şi faptul că beneficiarul nu face obiectul excluderilor de la plată. Adeverinţa se eliberează în baza unei cereri însoţite de o copie CI/BI (în cazul persoanelor fizice), respectiv o copie CUI şi originalul împuternicirii de reprezentare (în cazul persoanelor juridice). „Dacă beneficiarul primeşte o adeverinţă pentru una dintre băncile creditoare, dar din motive ce decurg din procedura internă a instituţiei respective nu i se acordă creditul, acesta se poate adresa altei bănci creditoare cu care APIA a încheiat convenţie. Pentru aceasta, beneficiarul va solicita «acordul expres» al băncii menţionate în adeverinţă, acord prin care unitatea bancară confirmă faptul că acceptă schimbarea“, a precizat directorul coordonator al APIA. Totodată, banca va înapoia fermierului originalul adeverinţei depuse, cu care acesta va merge la APIA în vederea eliberării unei noi adeverinţe. Potrivit informaţiilor primite, fermierii pot face credite la oricare din băncile cu care APIA a încheiat convenţii, indiferent de banca la care au contul deschis pentru a-şi primi subvenţia. Trebuie doar să înştiinţeze reprezentanţii Agenţiei cu privire la faptul că intenţionează să-şi deschidă cont la alta.