De când cu valul schimbărilor lansate de PD-L, tot mai mulţi directori de instituţii sunt de negăsit. Unii nu mai răspund la telefon sau sunt plecaţi şi nimeni nu ştie unde, în timp ce alţii s-au îmbolnăvit subit.
La Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Dolj, cea mai pesedizată instituţie din judeţ, bătea vântul zilele trecute prin birourile şefilor. Fostul inspector şcolar general Lelioara Nicola şi unul dintre adjuncţi, Georgică Florea Bercea, erau plecaţi de câteva zile – zic ei pe teren, în judeţ -, dar secretarul ISJ Dolj susţinea că habar n-are unde sunt, pentru că nu i-a mai văzut la culoare de ceva vreme. Doar despre celălalt inspector şcolar general adjunct, Nicuşor Cotescu, se ştia oficial că este în concediu medical. Potrivit unor surse din cadrul instituţiei, „generala“ Lelioara Nicola nici măcar nu mai semna documentele oficiale de vreo două zile.
Spitalul nimănui
În sistemul sanitar, incertitudinea este aproape generalizată. La Spitalul de Urgenţă Craiova, spre exemplu, nimeni nu mai ştie ce rol mai are penelista Cristina Calangiu, mai ales de când cu povestea demisiei, care, chipurile, ar fi fost înaintată în numele ei, la minister, de altă persoană.
Întrebat cine este în acest moment manager al spitalului, conf. dr. Dan Tarniţă, directorul medical al unităţii sanitare, a răspus sec: „Nu ştiu“. „De când am fost numit director medical, am văzut-o pe doamna manager doar în treacăt. A fost mai întâi în concediu de odihnă, apoi, când s-a întors, a trecut pe la serviciu. Nici nu ştiu dacă mai are dreptul să semneze acte sau documente“, a susţinut Tarniţă.
Nici Gabriela Ionescu, directoarea financiar-contabilă, nu ştia dacă Cristina Calangiu mai este sau nu manager. Ştia însă că deţine atribuţiile managerului, fiind împuternicită în acest sens chiar de Cristina Calangiu înainte de a pleca în concediu de odihnă, şi nu i-a „restituit“ atribuţiile de conducere până în prezent.
Nici măcar Cristina Calangiu nu ştie ce statut mai are la Spitalul de Urgenţă Craiova: „Nici eu nu ştiu dacă mai sunt manager. Nu semnez acte, dar merg la serviciu. După părerea mea, ordinul prin care s-a acceptat demisia mea este nul, întrucât expertiza grafică asupra demisiei primite la minister prin fax a arătat că n-a fost scrisul meu, ştampila a fost fotocopiată, iar semnătura mi-a fost falsificată prin copiere liberă. Am trimis această expertiză la Ministerul Sănătăţii şi încă n-am primit vreun răspuns până acum“, a declarat ieri dr. Cristina Calangiu. Despre acelaşi ordin, prin care fostul ministru al sănătăţii, Ion Bazac, a eliberat-o din funcţie, Calangiu a menţionat: „Acest ordin nu a ajuns niciodată la Spitalul de Urgenţă, ci doar la Direcţia de Sănătate Publică, unde a fost trimis numai prin fax, ceea ce nu mi se pare normal“.
A dat boala-n ei
Mai mult sau mai puţin justificate, concediile medicale sunt un adevărat fenomen printre pesediştii cu funcţii de conducere. La Spitalul Municipal „Filantropia“, atribuţiile managerului au fost preluate, ca şi la Spitalul de Urgenţă, tot de directorul financiar-contabil. Asta după ce managerul în funcţie, dr. Alexandru Stoenescu, a intrat subit, de luni, în concediu medical.
Tot în concediu medical este şi dr. Dolores Tătar, directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică Dolj. În acest caz însă, e vorba chiar de ceva serios – un picior rupt -, nu de vreo boală apărută peste noapte, odată cu ieşirea PSD de la guvernare.
Pesediştii de la deconcentrate ţin de fotoliile de directori
Directorii pesedişti din fruntea instituţiilor deconcentrate doljene sunt hotărâţi să depună contestaţii în cazul în care vor primi ordine de demitere din funcţii. „Pitiţi“ în spatele contractelor de management în baza cărora au fost angajaţi, mai mulţi directori consideră că demiterea lor ar reprezenta un abuz. Sorin Iordache, director coordonator la APIA Craiova, a declarat că este hotărât să conteste un eventual ordin prin care ar fi demis, deşi, până ieri după-amiază, pe căi oficiale nu i-a fost adus la cunoştinţă că ar exista un astfel de document. „Eu cred că aceia care iau astfel de decizii vor avea destulă minte încât să nu facă abuzuri“, a declarat Iordache, făcând referire la condiţiile din contractul său de management. Daniela Barbu, directoarea Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Dolj, a explicat că demiterea sa din funcţie se poate face în condiţiile în care se efectuează o evaluare, iar rezultatul acesteia ar fi „nesatisfăcător“. „În cazul în care voi primi o astfel de înştiinţare, o să urmez căile legale“, a declarat directoarea Barbu. Şi Marin Forţan, aflat la conducerea Casei de Pensii Dolj, a declarat că are de gând să depună contestaţie dacă va fi demis din funcţie. Acesta a ţinut să precizeze că nu ţine la scaunul de director, dar că ar fi o chestiune de principiu. „Data trecută nu am făcut-o, dar acum depun contestaţie. Cred că, de data aceasta, cei care vin nu au nici o treabă cu pensiile“, a spus Forţan. „Presupun că toată lumea o să depună contestaţie, aşa că, dacă vine un ordin de demitere, o să îl contest şi eu“, a afirmat iniţial Constantin Cucu, directorul Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Dolj, după care s-a răzgândit şi a precizat că, mai întâi, va citi ce scrie în ordin, după care se va hotărî dacă va face contestaţie.