Încă de la primele ore ale dimineţii, înainte de ieşirea PSD-ului de la guvernare, în Dolj a izbucnit scandalul între prefectul ex-pesedist, Florin Stancu şi cei doi subprefecţi ex-pedelişti, Cristian Şovăilă şi Eugen Georgescu. Subprefecţii îşi acuză şeful ierarhic de abuz în serviciu şi ilegalitate după ce acesta, prin două ordine de prefect, le-a luat ştampilele şi le-a dat spre păstrare secretarei sale.
Prefectul Florin Stancu a semnat miercuri un ordin prin care cei doi subprefecţi erau obligaţi să-şi predea ştampilele secretariatului prefecturii şi altul prin care i-a luat lui Georgescu autoturismul de serviciu şi a pus parcul auto al instituţiei la dispoziţia directorului său de cabinet. Şovăilă şi Georgescu îl acuză pe Florin Stancu de abuz în serviciu şi susţin că acesta, prin actele pe care le-a emis, şi-a transformat secretara, care nici nu este funcţionar public, în persoana care controlează subprefecţii. Cât despre parcul auto, unde motivaţia prefectului a fost reprezentantă de fondurile „anemice“ pe care instituţia le are pentru carburanţi, cei doi subprefecţi susţin că ar fi vorba doar de un pretext.
Prefectura – politizată
Cristian Şovăilă consideră ambele ordine nelegale şi a informat Ministerul Administraţiei şi Internelor cu privire la situaţia din Dolj. „Domnul prefect face un gest incalificabil din punct de vedere legal: predă ştampilele pe care noi le avem pe semnătură către secretarul cancelariei, care, conform legii, nu are nici o atribuţie în acest sens. Nici prin fişa postului pe care tot dumnealui a aprobat-o nu i s-a atribuit secretarului această sarcină. În cel de-al doilea ordin, domnul prefect s-a gândit să pună la dispoziţia cancelariei maşinile pe care prefectura le are în dotare. Dânsul invocă sarcinile pentru organizarea alegerilor, iar acestea ar trebui duse la îndeplinire de şeful cancelariei, o persoană numită pe criterii politice, o persoană care deţine o funcţie politică în PSD. Consider că acest lucru arată clar că instituţia este politizată“, a declarat Şovăilă.
„L-am întrebat dacă ordinele sunt normative sau individuale pentru că legalitatea lor depinde de această încadrare. Dacă sunt individuale, trebuia să fie contrasemnate, dacă sunt normative, trebuia să le transmită şi să le publice în Monitorul Oficial. Nu a putut să facă distincţia. Ordinele încalcă fişele posturilor aprobate chiar de ministrul de interne, Dan Nica, ce a fost remaniat“, a spus şi Eugen Georgescu. Acesta a ţinut să adauge: „Am tras concluzia că relaţia prefectului cu Dan Nica a fost cel puţin ciudată, el spunându-ne că aceasta, cât a fost ministru, a avut un comportament năstruşnic sub aspectul unor ţipete şi unor telefoane în care întreba «de ce nu ai îndeplinit ce am declarat eu la televizor?». Lucrul acesta m-a surprins şi mi-a confirmat faptul că, în Instituţia Prefectului Dolj, lucrurile au fost făcute pe genunchi“.
Secretara, mai „tare“ decât subprefecţii
Prefectul Florin Stancu, în replică la acuzaţiile că prin ordinele emise şi-a pus secretara pe o treaptă ierarhică mai înaltă decât subprefecţii de Dolj, a declarat că actele sunt legale, Georgescu şi Şovăilă interpretându-le greşit. „Este o interpretare eronată. Nu le-am luat dreptul de a folosi ştampila. Considerând că nu este foarte bun modul de organizare actual, am reorganizat această chestiune, drept care ştampilele şi sigiliile instituţiei stau la secretarul prefecturii, care le aplică pe semnăturile autorizate, fiind şi omul care recunoaşte aceste semnături. Verificarea va fi din două puncte de vedere: o dată asupra originalităţii semnăturii şi a doua oară asupra calităţii, competenţei de a semna acel document. Secretarul va avea obligaţia să corecteze eventualele erori în funcţionarea circuitului documentelor în instituţie. Nu este un abuz. Dimpotrivă, este conform cu legislaţia în vigoare“, a declarat Florin Stancu.